Sopron és környéke

2019.02.28. 11:21

Nem jogerős - Hét év a halálos előzésért Nagycenk és Kópháza között

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki veszélyes előzési manőverével halálos közúti balesetet okozott két éve Kópháza és Nagycenk között. A férfi más bűntetteit egyesítette eljárásában a bíró, ezért a szigor. A kiszabott büntetés ellen a vádlott és védője fellebbezett.

Gosztonyi Miklós

Tragikus nap volt a Fejér megyéből származó, Nagycenken építkező háromgyermekes családnak 2017. február 11.: a Sopronba tartó családapa Suzukiját az útpadkára, s részben azon túlra szorította le egy Sopronból Mihályiba tartó férfi veszélyes előzési manővere. A jobb kerekeivel már a földes részen gurult Suzuki a hirtelen visszakormányzástól irányíthatatlanná vált, keresztbe fordult az úttesten, s egy osztrák rendszámú Opelnek csapódott. A nagycenki férfi nem élte túl a karambolt, s az Opelt vezető asszony is súlyosan megsérült. Az okozó nem állt meg segítségnyújtásra, de néhány kilométerre a helyszíntől ő is az árokban kötött ki.


A nagycenki férfi nem élte túl a karambolt, s az Opelt vezető asszony is súlyosan megsérült.

Dr. Gáli Gergely ügyvéd (b) és dr. Berecz Róbert ügyész (j) a dr. Király Réka bíró vezette büntetőperben. Fellebbezés miatt az ítélet még nem jogerős. Fotó: G. M.

A tavaly áprilisban kezdődött büntetőperben számos tanút hallgattak meg és a fedélzeti kamerák felvételeit is tanulmányozták. Nagyszámú műszaki, orvosi, közlekedéspszichológiai szakvélemény megismerését követően a büntetőügy most ért végső szakaszához: első fokon ítéletet hirdetett dr. Király Réka, a Soproni Járásbíróság bírája. Ezt megelőzően hangzott el dr. Berecz Róbert, a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészének vádbeszéde. Hangsúlyozta, útjainkon lépten-nyomon tetten érhető a veszélyes manőverekkel teli közlekedési magatartás, amely karambolt, s mint esetünkben, halálos kimenetelűt, ráadásul helyszínelhagyásost okoz.


A tanúk véleménye szerint a vádlott elképesztően agresszív közlekedési stílusa felháborodást keltett, amely végül tragédiába torkollott. Idézte egyiküket: „Az első benyomásom az volt, hogy ez öngyilkos vagy gyilkos akar lenni?" Az okfolyamat elindítója kétségkívül a vádlott volt, még ha a végkifejlethez a sértett is hozzájárult a biztonsági öv mellőzésével. Ugyanakkor a padkára szorítás ténye önmagában is veszélyeztetésnek minősül, hiszen az útpadka nem a járművek közlekedésére szolgáló része az úttestnek – tette hozzá az ügyész. Kérte a bírót, hogy a vádirati tényállást állapítsa meg, amiben a férfit halált okozó közúti veszélyeztetéssel és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja.


Dr. Gáli Gergely, a vádlott ügyvédje perbeszédében kiemelte: a büntetőper egyik hivatásos sofőr tanúja úgy vélte, hogy a vádlott előzési manővere nem lépte át az ő ingerküszöbét. Idézte az egyik szakértői jelentés megállapítását is: ha a sértett bekötötte volna a biztonsági övét, nem halt volna meg. Ezért nem is terheli felelősség védencét, aki állítja: amikor az előzésből visszasorolt a sávjába, akkor látóteréből már kiesett a háta mögötti történés. Így nem állja meg a helyét a segítségnyújtás elmulasztásának a bűntette sem.


– Csak ami kétséget kizáróan a terhére róható, azért feleljen a vádlott – húzta alá az ügyvéd.


Dr. Király Réka a 65 éves vádlott más ügyeit – önbíráskodás kísérletének bűntettét, könnyű testi sértés vétségét – egyesítve hozta meg a halált okozó közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt az ítéletét.

 Az okozó nem állt meg segítségnyújtásra, de néhány kilométerre a helyszíntől ő is az árokban kötött ki.

Hét év letöltendő börtönbüntetést szabott ki, s a férfit véglegesen eltiltotta a közúti járművezetéstől. (A Btk. alapján akár 15 évet is kaphatott volna.)

A bűnügyi költség


650 ezer forintját is ki kell fizetnie. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így a büntetőügy Győrben folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!