Sopron és környéke

2018.01.19. 08:54

NAV adóslista - Az észosztókat még nem látták dolgozni Fertőszéplakon

A fertőszéplaki bejegyzésű Észosztás kft. viszi a pálmát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutóbb közzétett listáján: a kft. összesített adótartozása több mint 2,4 milliárd forint. Csakhogy a cég képviselőit még nemigen látták a faluban.

Gosztonyi Miklós

A NAV közzétett jelentése szerint 76 adózónál állapítottak meg jelentős összegű – magánszemélyeknél tízmillió, más adózóknál százmillió forintot meghaladó – adóhiányt tavaly a negyedik negyedévben. A csúcstartó a fertőszéplaki telephelyű Észosztás Pályázatíró és Generálkivitelező Kft., amelynek tartozása meghaladja a 2,4 milliárd forintot. Ebből 793 millió forint az összesített adóhiány, a többi az eddigi büntetés, hivatalos szóval: jogkövetkezmény.


Az Észosztás kft. cégadatai alapján kopogtattunk Fertőszéplakon a megadott telephelyen, de zárt kaput találtunk. – Nincs is ott semmiféle kft., nincs ott semmi, csak egy albérletben élő pár. Ők most dolgoznak – mondta az egyik szomszéd. – Amikor épült a ház, azt hittük, valami oktatásszerű létesítmény lesz, autós- vagy nyelviskola. Aztán csak a nagy semmi lett belőle.


Egyesek úgy tudják, hogy az épületet nem is az Észosztás emelte, hanem egy másik, nem helyi cég. Az Észosztás csak bérelte a helyet, míg végül felmondták a bérleményt.


– Én úgy tudom, uniós támogatásból jött létre az a bizonyos oktatási központ, valamikor még tábla is jelezte a projektet – tette hozzá Takács Ferenc nyugdíjas vasutas, az Észosztás kft. utcájának egyik lakója. – Jártak oda idegenek, hogy rendben tartsák a kertet, de soha nem láttam, hogy valaha is iskolaszerűen működött volna benne valami. Épp ezért nagyon furcsának tartom, hogy ekkora adótartozást halmoztak fel, hiszen nem is lehetett tapasztalni, hogy dolgoznának.


– A cégkivonat szerint a NAV részéről több végrehajtási és büntetőjogi intézkedés is történt a 2009. december 1-jén alapított cég ügyében. Fertőszéplakon van iparűzési adó. Az adótitokra vonatkozó törvényi megkötéssel annyit tudok elmondani, hogy a helyi vállalkozások tekintetében jó az adómorál – közölte érdeklődésünkre Kóbor Attila polgármester. – Az ezerháromszáz lelket számláló falunkban közel kétszáz egyéni és társas vállalkozás működik, ám az Észosztás képviselőivel még egyetlenegyszer sem találkoztam lassan nyolc évre visszatekintő polgármesterségem ideje alatt. Úgy tudjuk, e cégnek nemcsak nálunk, hanem Tiszakécskén is van telephelye.


Felhívtuk a tiszakécskei polgármesteri hivatalt, ahol közölték, a cégnek náluk sincs adótartozása, igaz, az elmúlt évre nem is érkezett tőlük bevallás.


Szerettük volna megszólítani az Észosztás tulajdonosát vagy képviselőjét, de sehol nem találtunk – vagy kaptunk – elérhetőséget. Ezt követően fordultunk a NAV-hoz: miként lehetséges az, hogy a hétköznapi emberek szemében hihetetlen mértékű adótartozást halmoz fel egy cég? Mit léptek a hatóságok a kintlévőség behajtásáért? A becsületesen adózók érdekében mi lenne a megoldás, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő? Annak ellenére, hogy a legnagyobb adótartozással kapcsolatos listát a NAV hozta nyilvánosságra, kérdéseinkre a következő választ kaptuk: „Konkrét adózóra vonatkozó információkat törvényi szabályozás okán nem hozhatunk nyilvánosságra. Amennyiben a megnevezett adózó felmenti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt az adótitok alól, nyilvánosságra hozzuk a kért információkat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!