Sopron és környéke

2015.12.12. 14:59

Nagylózs - Ilyenek vagyunk: összetartóak, szorgalmasak és szerények

Hét aktív egyesülettel, saját fesztivállal, eredetmondával, kilátóval és kastéllyal is büszkélkedhetnek a nagylózsiak, de talán annak örülnek a legjobban, hogy összetartó közösséget alkotnak.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Elkészült a nagylózsiak plakátja is, amire a településre jellemző mondatokat nagy gonddal fogalmazták meg a hivatal dolgozói a polgármester közreműködésével. Bőven volt miből válogatniuk...


– Összetartóak, vendégszeretők és szorgalmasak vagyunk, no és szerények – mondja mosolyogva Szigeti Éva polgármester –, erre jó példa a településen működő t egyesület is. Van énekkarunk, sportklubunk, tűzoltó- és horgászegyesületünk, aktív az idősek klubja.


A Szenkira Egyesület elsősorban előadásokat szervez, de a hagyományőrzésben és a kulturális programokban is szerepet vállal. Az ÜGYESEN, azaz az Ügyes Gyerekek Eleven Seregének Egyesülete Nagylózson pedig a gyerekeknek szervez játszóházakat – sorolja a polgármester.


A közösségi rendezvények egyik legnagyobbja a Pipacs Fesztivál, s ennek névválasztása is utal arra, hogy Nagylózs zöldfalu. Már a településre is szélkerék alatt jut az utazó, a porták előtt pedig gondozott virágoskertek pompáznak. Kirándulásra csábít a Szentháromság-kápolnánál álló kilátó, a Solymosy-kastély parkjában pedig gyönyörű fák alatt pihenhetnek az otthon lakói. Két éve saját tavuk is van a nagylózsiaknak, amiben ma már amurok úsznak és jövő évtől horgászhatnak is e csendes sport kedvelői.


– Óriási örömünkre falunkban egyre több a gyerek, ezért bővíteni kellett az óvodát. Egy pályázatnak köszönhetően új szárnyat építhettünk, tornaszobával. Alsó tagozatos iskolánk is helyben várja a gyerekeket – tudjuk meg Szigeti Évától, aki egy érdekes helyi eredetmondát is elmesélt:


– XII. századi műemlék kápolnánkhoz kapcsolódó a legenda. A monda szerint Szent László király járt erre, s a falu határában lévő szőlőskertekben dolgozó jobbágyok meghajolva, ám némán köszöntötték. Merthogy a fösvény földesúr kipeckelte a szájukat, nehogy egyenek a termésből.


A király az embertelenségen nagyon felháborodott, először fejét akarta vetetni az uraságnak, de aztán megenyhült, s inkább egy templomot építtetett Szent István király tiszteletére... A nagylózsi kápolna ma is híres műemlék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!