Sopron és környéke

2016.08.23. 12:35

Nagycenk - A kápolna és a kiállítás is elkészül az évfordulóra

Hárommilliárd forintra pályázott a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztéséhez az a konzorcium, amely sikeres elbírálás esetén a Széchenyi-örökséget újítja fel. Más forrásból még idén megújul a kiállítás és a kastélykápolna.

kisalfold.hu

Szeptember 21-én ünnepli Magyarország Széchenyi István születésének 225. évfordulóját. Erre az alkalomra már készülnek a család ősi sasfészkében, Nagycenken. Az ingatlan kezelésével megbízott Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont koordinálásával száznegyvenmillió forintból rendezik újjá a Széchenyi István Emlékmúzeum állandó kiállítását, 160 millióból pedig a kastély belső kápolnája újul meg. Mindkét munka az évfordulóra készül el.


A mai kastélyegyüttes főépülete Antal gróf idején, az 1750-es években készült el. A barokk főépület keleti végében rendezték be a kétszintes kastélykápolnát, amely végső, 1945-ig fennálló formáját 1799–1800 között nyerte el, amikor Széchényi Ferenc a soproni Ringer József építésszel klasszicizáló késő barokk stílusban átalakíttatta és kibővíttette kastélyát. A kápolna a Szent Kereszt titulust kapta, jelentőségét emelte, hogy VI. Pius pápa búcsút is engedélyezett számára.


Az 1780. évi egyházlátogatás jegyzőkönyve pompás, nagy értékű, gazdagon felszerelt kastélykápolnáról számol be. Ebben az időben kizárólag a grófi família igényeit elégítette ki, a nép nem látogathatta. A kápolnában ravatalozták fel – hasonlóan a család Cenken eltemetett többi tagjához – a legnagyobb magyart.

A nagycenki Széchenyi-örökség teljes megújítására konzorcium pályázott. Nagycenk visszanyerheti régi fényét... Fotó: Magasi Dávid

A nagycenki Széchenyi-örökség teljes megújítására konzorcium pályázott. Nagycenk visszanyerheti régi fényét... Fotó: Magasi Dávid

Ehhez képest a kastély keleti oldalán az eredetileg kétszintes kis belső templomot a kastély korábbi felújításai során nem állították helyre. Kétszintes légterét kettéosztották, az egykori sekrestye raktárként funkcionált, a káplánszoba kiállítótérként hasznosult, a kápolna földszinti részében többek között műhely és konyha működött. Szeptemberre viszont újra visszakapja régi fényét és méltóságát a kastélykápolna.


Ennél is nagyobb beruházás kezdődik Nagycenken, ha az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. konzorciumban a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása kiírt pályázaton a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztése elnyeri a hárommilliárd forintos támogatást.


A turisztikai fejlesztés komplex, érinti a lovarda, a Vörös kastély, a kastélypark  és a hársfasor területeit. A felújítási program tartalmaz műemléképület-felújítást, restaurálást, kertépítést, sétautak kiépítését, parkfelújítást, műtárgybeszerzést és -restaurálást, új kiállítóterek kialakítását. A pályázat jelenleg bírálati szakaszban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!