Sopron és környéke

2017.03.28. 09:00

Mesét írt az anyuka

<br>Ábrahám Zsuzsanna két kislány anyukája és végzős óvodapedagógus-hallgató. Szakdolgozata írása közben döbbent rá, mennyire elhomályosul a Fertő-partiak lokálpatriotizmusa. Háromnyelvű mesekönyvvel segítene ezen, amiben a Fertő-táj a főszereplő.

Nagy Márta

Piros az utolsó sellőlány a Fertő tó vizében, Florian pedig egy osztrák halászfiú. Kettőjük találkozásának története a Fertő-parti mesék, Ábrahám Zsuzsanna Sopronban élő, fertőszentmiklósi anyuka első, de minden bizonnyal nem utolsó mesekönyvének alapja. De sokkal többről szól – ráadásul három nyelven – a történet...

– Szakdolgozatom témájának választottam a Fertő-parti  népszokásokat, -hagyományokat. Ide születtem, itt élek a közelében, mindig is érdekelt, most legalább beleástam magam. Több meglepetés is ért – mesél a könyv születéséről Ábrahám Zsuzsanna. Kutatni kezdte a környéken élők lokálpatriotizmusának mélységét, mennyit tudnak a helyi legendákról, az óvodások, iskolások ismerik-e a Fertő eredettörténetét, mekkora a kötődés az emberek és a táj között?

 Ábrahám Zsuzsanna  mesekönyve a Fertő-parti tradíciókat erősíti.



– Rájöttem, hogy vannak ugyan nagyon jó egyéni elképzelések és kezdeményezések, de nincs erős, átfogó Fertő-parti lokálpatriotizmus. A Rábaközzel összehasonlítva  például a mi környékünk alulmaradna, ha a kötődés és az ismeret lenne a fő mérce. A gyerekek által ismert mesék, énekek, népdalok között alig-alig találtam helyi vonatkozásút és nem ismerték például a tó mondáját sem. Amikor ezzel szembesültem, akkor jött az ötlet: egy mesekönyv segíthet – mondta el Piros és Florian alkotója, akinek történetéhez a Sopronban végzett Dankó Evelin készítette el a rajzokat.


– Szeretném, ha minél több gyerekhez eljutna a történet, ez az oka, hogy három nyelven mesél a kötet – indokolta döntését a meseíró anyuka, aki pozitív visszajelzések esetén sorozattá bővíti az utolsó sellőlány tradíciókat erősítő meséit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!