Sopron és környéke

2018.07.11. 11:50

Mérlegen az ingázók döntései: mutatjuk az előnyöket, hátrányokat

Sok Ausztriában dolgozó olvasónk elmondta már az IngáZónának, mik számára a határon át ingázás előnyei, hátrányai. A Fairwork vizsgálata is foglalkozott ezzel, arra voltak kíváncsiak a kutatók, mik a mozgatói ennek a tartóssá vált folyamatnak.

Rimányi Zita

A szakszervezeti együttműködés révén létrehozott Fairwork program kutatása leszögezi: a határon átnyúló ingázás másik előnye a magasabb fizetés mellett a fejlettségbeli különbségekből adódó gazdasági előnyök még nagyobb kihasználása. Az osztrák–magyar határszakasz – a cseh–osztrák szakasszal együtt – az egész Európai Unió legnagyobb gazdasági fejlettségbeli ugrását mutatja két szomszédos régió tekintetében. Hiába a legfejlettebb vidéki térsége Magyarországnak a nyugati határszél és hiába volt Burgenland korábban Ausztria legfejletlenebb térsége, ma már nem az.

Ingatlanárak


Bérek tekintetében például átlagban háromszoros a mutató, miközben az árak messze nem mutatnak ekkora különbséget. Nagyon sok függ természetesen a tényleges fogyasztói kosártól. Míg az élelmiszerek, a benzin, az elektronikus termékek ma már hasonló árban vannak, a szolgáltatások Magyarországon jelentősen olcsóbbak. Az ingatlanárak viszont nagyon változatos képet mutatnak, mivel miközben Ausztriában átlagban magasabbak, ott a helyi önkormányzatok nagyobb arányban támogatják a lakhatást.


Amennyiben valaki kiköltözik Ausztriába és ott folyamatosan tartózkodik, akkor a magasabb bérek előnyeit képes csupán kihasználni. Magyarországon élve viszont a jelentősen alacsonyabb szolgáltatási árakat is. Az ingázásnak tehát jelentős gazdasági előnyei vannak.

Fél-Schengen


– Az ingázást az utóbbi évek nyomott olajára is segíti, hiszen az ingázók nagy része naponta tesz meg egy hatvan-kilencven perces utat autóval oda, majd vissza. Az üzemanyag drágulása jelentősen kihatna az ingázó életmód jövedelmezőségére. A másik ilyen tényező a schengeni határőrizeti rendszer. A menekültválság kapcsán az osztrák fél megszigorította az ellenőrzést, visszaállt egyfajta „fél-Schengen". Egyes határátkelőhelyeken – például a hegyeshalmin – rendszeressé váltak a torlódások. Az ellenőrzés további szigorítása igen jelentősen kihatna az ingázó életmódra, ezért az ingázók maguk is bizonytalannak érzik életstratégiájuk jövőjét – mondta el Horváth Csaba, a Fairwork projektmenedzsere.


Az ingázó életmódot ösztönzik a magas osztrák állami jóléti szolgáltatások is. Ausztria az Európai Unió egyik legfejlettebb jóléti állama. A bőkezű állami támogatások nagy vonzerőt jelentenek a keleti tagállamok polgárainak.


Inkább maradnak


A kutatók több hazánkban dolgozóval is beszéltek és néhány olyan munkavállalóval, aki korábban rövidebb ideig átjárt Ausztriába, hogy jövedelmét kiegészítse. Az ő döntéseik, véleményük teszi teljessé a képet a határon átnyúló ingázásról. Szerintük 300 ezres fizetéssel már nagyon sokan itthon maradnának és magyarországi multinacionális cégeknél jellemző a rendezetten, hivatalosan fizetett, a kisvállalkozásokhoz képest magasabb bér, a nagyobb biztonságot nyújtó kollektív szerződés, a kiegészítő juttatások.


Az osztrák munkavállalási terveket hátráltatják a személyes kulturális tapasztalatok is. A távolabbi munkahelyek elérése pedig már nem lehetséges napi ingázással, ott kell lakni, ami – ha nem biztosítanak ingyenes szállást – meglehetősen magas költséggel jár, ezer euró is lehet havonta a rezsivel együtt és a megélhetés is drágább.

A mostani harmincas, negyvenes korosztály nyelvtudása alacsony és az ausztriai boldoguláshoz, a megfelelő előmenetelhez, a munkatársi kapcsolatok kiépüléséhez ismerni kell a német nyelvet. E nélkül alacsonyabb szintű állások betöltésére van lehetőség például a gyárakban, a mezőgazdaságban, de persze sokaknak ez is elegendő. Emellett az ingázáshoz többnyire a jogosítvány is alapfeltétel, mert tömegközlekedéssel nem lehet megoldani.

Méltányos munkaerőpiac

A Fairwork program (Fair Labour Market Conditions in the Pannonia Region – Méltányos munkaerőpiaci feltételek a határ menti régiókban) a határon át munkába ingázók érdekében az osztrák és a magyar hatóságok közti együttműködési rendszerek kialakítását segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!