Sopron és környéke

2016.03.29. 10:46

Mélyülnek a megélhetési gondok Sopronban is

A fiatalok kevesebb bűncselekményt követtek el, de egyre súlyosabbak az életvezetési gondok és sok a pszichés probléma.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

A romló életkörülmények mellett a közüzemi számlák kifizetése okoz egyre több családnak gondot, az ország más részeiből ideköltözők nehezen illeszkednek be, kevés az albérlet és sokak számára megfizethetetlen az ára. Egyre több pszichés problémával küzdő gondozott van és súlyosak az életvezetési gondok – ezekről a problémákról is szó van abban a beszámolóban, ami a soproni gyermekvédelmi jelzőrendszer tavalyi munkáját összegzi.


Egy egész rendszer fon szoros védőhálót a rászorulók köré, s a szakemberek között jó az együttműködés. Többek között ennek köszönhető, hogy egyre több családba eljutnak és időben beavatkoznak, ha kell.


A rendszer egyik pillérét a védőnők adják, akik 3668 gyermeket és 341 várandóst láttak el tavaly. Közülük 123 hatévesnél fiatalabb gyermek és 18 kismama szorult szociális okból gondozásra Sopronban. Egy kiskorú várandós is volt köztük... A védőnők több mint tizenkétezerszer csengettek be a rájuk bízottakhoz.


A terhességmegszakítások száma 175- re csökkent (összehasonlításul: 2011-ben 263 volt), a kérelmező mind súlyos válsághelyzetre hivatkozva kérte a műtétet. Közülük öten voltak 14 és 18 év közöttiek.

Az segíti a gyermekek védelmét, ha minél gyorsabban sikerül a bajokat orvosolni, hiszen egyik gond szüli az újabbat és egyre nehezebb kiszállni a problémaspirálból. Fotóillusztráció: Magasi

Az segíti a gyermekek védelmét, ha minél gyorsabban sikerül a bajokat orvosolni, hiszen egyik gond szüli az újabbat és egyre nehezebb kiszállni a problémaspirálból. Fotóillusztráció: Magasi

A kórházban huszonhárom kismamánál intézkedtek szociális szakemberek: három anyuka a babájával együtt a családok átmeneti otthonába költözött, ketten gyámság alá kerültek, három újszülöttet otthonban helyeztek el.

Az óvodákban jelentősen csökkent a kicsiknél tapasztalható magatartászavar. Az iskolák legtöbbször megélhetési bajokból, családi konfliktusokból eredő problémák miatt jeleztek a Gyermekjóléti Szolgálat felé.


A gyermekkorúak és fiatalkorúak körében történt bűnelkövetésekre jellemző, hogy azok egymás ellen irányulnak. Tipikus probléma, hogy nem képesek felmérni tetteik következményeit: a szabályok ellen vétők nyolcvan százaléka nem érti meg, hogy bűnt követett el. A rendőrség összesen hetven esetben indított eljárást családon belüli erőszak vagy bántalmazás gyanúja miatt.


A Gyermekek Átmeneti Otthonába tavaly hét kicsi került, a Családok Átmeneti Otthonában huszonkét család; 27 gyermek, 28 felnőtt és két várandós anya kapott ellátást. A szakemberek szerint jól működik a védőháló, de mindig van mit javítani. A lényeg, hogy a gyerekeket ne bántsák, s ha mégis, időben kiderüljön, hogy lehessen segíteni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!