Sopron és környéke

2017.12.16. 08:00

Megünnepelték a Központi Bányászati Múzeum hatvanéves fennállását Sopronban

Intézménytörténeti, továbbá a selmecbányai diákok által annak idején Sopronba hozott műszereket, eddig még sosem látott egyéb relikviákat is tartalmazó tárlat nyílt meg a bányászati múzeum jubileuma alkalmából.

munkatársunktól

A Központi Bányászati Múzeum megnyitásának 60. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepséget rendeztek tegnap a Templom utca 2. szám alatti Esterházy-palotában. "A mi 60 évünk..." című időszakos kiállítást Fodor Tamás polgármester nyitotta meg. Ezt követően megkoszorúzták a múzeum alapító igazgatója, Faller Jenő szobrát a múzeum udvarán. – A hatvan évünknek emléket állító kiállítás február végéig látogatható – nyilatkozta lapunknak Bircher Erzsébet múzeumigazgató. 


A tárlaton egyrészt kordokumentumok láthatók, a hatvan évvel ezelőtti múzeumnyitás pillanatai. De a közgyűjteménynek otthont adó Esterházy-palota korabeli alaprajzával, illetve az épület 1975–79 közötti nagy felújítását megörökítő fotókkal is szembesülhet az érdeklődő. Biztosan kevesen tudják, hogy volt olyan időszak a két világháború között, amikor lakásokat alakítottak ki a palotából, ezt is felvételek példázzák. De a kiállításon olyan relikviák is szerepelnek, amelyeket eddig még nem látott a nagyközönség.


Ismeretes, az első világháború után a selmecbányai akadémia Sopronba költözött. Így kerültek az akadémia különböző karairól városunkba, majd múzeumunkba műszerek, egyéb tárgyak. A soproni egyetemen 1959-ben utolsónak végzett bányászmérnök-hallgató évfolyam tablója éppúgy megtekinthető, mint az ezerhatszázas években faragott ékes fatábla vagy az ezernyolcszázas években készített fa bányászszobor is. Brennbergbánya szintén gazdag kollekcióval képviselteti magát a tárlaton, ahol még az óbrennbergi kocsma cégére is megidézi a régi, múlt  idők világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!