Sopron és környéke

2015.05.05. 13:01

Megújulni, alkotni és adni! - Film készült a soproni költő versei alapján - videó

A soproni Tarsoly Beke Tamás verseiből forgatott rövidfilmet a szintén soproni származású Gallai József. Nemzetközi fesztiválokra is kivinnék az alkotást.

P. Horváth László


A Hajdú-Bihar megyei származású Tarsoly Beke Tamás 2002-ben, a jobb élet reményében költözött Sopronba.

Az élet azonban hamar közbeszólt. Egészségi állapota megromlott, így sok ideje maradt az írásra. Első verseit kamaszként írta.

Ahogy fogalmazott: "Nekem pszichológusom a tollam".

2005-re összegyűlt egy kötetre való alkotás, a Szeretet Szerelem Imádság ezer példányban el is kelt. Járt a könyvvel idősek otthonában, de tartott felolvasóestet látássérülteknek is. 

Egyik alkalommal egy debreceni származású idős református pap kitörő örömmel sietett hozzá: "Hadd öleljelek meg kis Petőfi!" - harsogta. Szerepelt verseivel antológiákban, hangos CD-ken, majd egy soproni középiskola anyák napi ünnepséget készített verseiből a Liszt kávézóban, hovatovább a soproni GYIK is helyt adott anno a költő estjének, ahol neves színészeink, Sövegjártó Áron és Sárdy Zoltán szavalták el verseit.

A következő években Tarsoly Beke Tamás inkább csak a fióknak írt.

Csalódásról, életről, érzelmekről. Magával ragadó emócióról, a szeretetről egészen mostanáig. Idén tavasszal ugyanis csodálatos dolog történt vele.

- A soproni származású, de jelenleg Veszprémben élő Gallai József forgatókönyvíró, rendező, színész keresett meg, akinek édesanyja ajánlotta figyelmébe a verseimet. Amikor először elolvasta azokat, már akkor tudta, hogy valamit kezdeni fog velük - mondja Tarsoly. - Így született meg a 20 perces életrajzi ihletésű rövidfilm, aminek a története ugyan fikció, mégis hűen visszaadja az érzelmi világomat.

A film egy költőről szól, aki elveszíti a szerelmét, de nem bírja őt elengedni, nem tudja elfogadni és feldolgozni a veszteséget, így semmi öröme az életben, gyakorlatilag csak vegetál. Mindig mindenhol a szerelmét látja és rezzenéstelen arccal veszi tudomásul az őt körülvevő világot.

A film összességében e költő festői utazását követi végig.

Maga a film minimális költségvetésből készült el, ennek ellenére narrátornak a neves szinkronszínészt, Varga Gábort nyerték meg, a Perihelion pedig a főszereplők, Egri Bálint és Rékai Petra Zsófia első kisfilmje volt.

A soproni Tarsoly Beke Tamás magányos költő verseiből forgatott rövidfilmet az Elekes Pictures (egy filmkészítő társulat, amelyet 2010-ben alapítottak Répcelakon) Perihelion címmel. 




 A nagy álom beteljesülése lenne, ha egy egész estés film készülhetne belőle, de már az is boldogság, ha néhány kisebb-nagyobb versenyre bekerül - fogalmaz a költő. Erre talán még lenne is esély a kritikák alapján, Gallai József és stábja ugyanis képes volt az alacsony költségvetés ellenére is újszerűt alkotni. Nemzetközi versenyeket céloznak meg a filmmel, az USA-tól Cipruson át Lengyelországig.

Gallai több rövid és egész estés függetlenfilm forgatókönyvírója volt, így a Csendes változás, A meg nem érintett, az Interjú és az ország hosszú idő óta első horrorfilmje, a Bodom esetében is.

- Terveim lennének még a filmen túl, ha egészségem engedi - mondja Tarsoly Beke Tamás. - Jó lenne kiadni az összes versemet és ismét közönségtalálkozókat szervezni, végigjárni újra az idősek otthonait, de nem csak Sopronban, hanem akár országosan is. Nekem ez ad erőt, attól töltődöm, amikor szeretetet adhatok a verseimen keresztül.

Néha azt gondolom, hogy három életet is leéltem, annyi miden történt velem, de a sok kudarc ellenére, még mindig van erőm (talán) megújulni, alkotni és adni.


Perihelion

Dermesztő ez a mai csend.
Hajnali Nap fénye hiába dereng
Nem melegíti fel fázós lelkemet.
Rám rozsdásodott már a rémület.

Monoton napok menetelnek…
Mi értelme az igaz szerelemnek,
ha végül egyedül lettem?
Hiába szerettek…hiába szerettem.

Mára már csak egy árny vagyok
kínoznak mázsás sóhajok.
Kínoznak izzasztó éjjelek.
S én még mindig Téged féltelek.

Téged féltelek, Téged siratlak.
Rémült szememmel Téged kutatlak,
minden fájó pillanatban,
minden kínzó gondolatban.

Szeretni nem lehetett volna szebben…
S Te itt hagytál mégis az őrületben.
Pedig Veled kerültem legközelebb a Naphoz.
S most sodródom csendben a kárhozathoz…

Utolsó erőmmel felvittelek a hegyre,
hamvaidat nyirkos tenyerembe…
S egy kósza szellő magával vitte
ujjaim közül a végtelenbe…

Míg ott álltam és búcsúztattalak,
megőszültem egy perc alatt…
és némán könyörgött a szám:
Vigyázz rám!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!