Sopron és környéke

2018.09.22. 18:47

Megnyitották Borsodi Zsuzsa keramikusművész kiállítását Nagycenken - sok fotó

Borsodi Zsuzsa tűzben égetett és lelket hordozó kerámiáit a Széchenyi-kastélyban nézhetjük meg.

kisalfold.hu

A gróf Széchenyi István születésének évfordulóján a nagycenki Széchényi-örökség rangos ünnepi eseményeként nyitották meg Borsodi Zsuzsa keramikusművész kiállítását a Széchenyi-kastélyban.


Az eseményen Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője köszöntötte az ünnep közönségét, majd Fodor Gábor lírai fuvolaművész fuvolajátékát követően Tóth Éva újságíró nyitotta meg a kiállítást.

 

Nekünk abban a mérhetetlen kiváltságban van ma itt részünk Borsodi Zsuzsának köszönhetően, aki elhozta szétosztott lelkének tárgyiasult darabjait, kerámiáit, kisplasztikáit, hogy közelebb juthatunk az örök kérdésre keresett válaszhoz, hogy mi a művészi inspiráció forrása, lényege

– fejtette ki kiállítás-megnyitó beszédében Tóth Éva, az Eszterháza Központ kommunikációs vezetője.

Fotók

Borsodi Zsuzsa figurális kerámiák stiláris rokonságot mutatnak az szecesszió alakjaival, egy a mában megfogalmazott és a mából ihletett belle-époque világát teremtik meg. A művész lelkének szétosztott darabjai, egyben tárgyiasult jelei, tárgyi asszociációi egy jónak teremtett, de mindenképpen még jóvátehető összetett világnak, amely mind ott van e kisplasztikák vonalvezetésében, harmóniájában, testtartásában, a kalap alatti szemekben, és így a mi szemünkben, amint ezt a tekintetet keressük. Érezzük jelenlétét ebben a térben a művészeti alkotások lényegének az anyagon túlit, a mesterin túlit, a számtalan életre hívott és megválaszolandó asszociációit. Érezzük és átéljük mindazt, ami Borsodi Zsuzsa gondolatvilága a legszebben megírt módon, minden egyes a földből vett tűzben égetett és lelket hordozó tárgyában

– fogalmazott Tóth Éva.


A kiállítás a Széchenyi Emlékmúzeum nyitvatartási idejében látogatható, november 5-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!