Sopron és környéke

2019.03.02. 08:00

Megnyitják az autósok előtt az Árpád utcai parkolót Sopronban

Az Árpád utcai tervezett építkezés helyén a régészeti feltárások lelassították a kétszázötven férőhelyes parkolóház megvalósítását, az áttervezéssel együtt a kivitelezés költségeit is megnövelték, de meg fog épülni. Sőt, amíg a közbeszerzési eljárás le nem zárul, ideiglenesen visszakapják az autósok a placcot.

Nagy Márta

– A parkolóház meg fog épülni! – hangsúlyozta Fodor Tamás polgármester tegnap az Árpád utcában tartott sajtótájékoztatón, utalva arra a szóbeszédre, hogy a beruházás elmarad. Erről nincs szó. A helyzet az, hogy a kivitelezést kötelezően megelőző régészeti feltárások olyan római falmaradványokat találtak négy méter mélyen, amiket a hatósági döntés szerint meg kell őrizni.


Visszatemették ugyan az egykori Scarbantia maradványait, a parkolóházat ugyanakkor át kellett terveztetni úgy, hogy az építményt tartó cölöpök ne sértsék az ókori falakat.

Fodor Tamás polgármester bejelentette, ideiglenesen újra megnyitják az Árpád utcai parkolót.

Fodor Tamás polgármester bejelentette, ideiglenesen újra megnyitják az Árpád utcai parkolót.

– Ez megdrágította a beruházást, csak a régészet százmillió forintba került és le is lassította. Újabb engedélyeztetési eljárást is le kellett folytatni, mindezek után most tartunk ott, hogy a közbeszerzés folyamatban van. A Műszaki Egyetem elvégezte közben a földrengés vizsgálatokat is – tájékoztatott a helyzetről a polgármester. A legfontosabbal folytatta:


– Ismerve a városban közlekedők parkolási gondjait, úgy döntöttünk, hogy a kivitelezés megkezdéséig ideiglenesen megnyitjuk az Árpád utcai parkolót. Murvával szórjuk le az egész területet, március végén meg is nyílik az autósok előtt. Még ki kell dolgozni a részleteket, többek között a méltányos díjakat – mondta el Fodor Tamás.

A parkolóház jelentősen megváltoztatja majd az utcaképet, s talán enyhít az autósok gondjain.

A parkolóház jelentősen megváltoztatja majd az utcaképet, s talán enyhít az autósok gondjain.

Megkérdeztük, optimális esetben mikor kezdődhet a beruházás. A polgármester szerint három-négy hónap biztosan kell a közbeszerzéshez, de számolni kell azzal is, ha nem jelentkezik kivitelező. Az ismételt eljárás miatt – kevésbé ideális esetben – sokkal tovább is maradhat az ideiglenes megoldás.


Amit egyébként az is indokol, hogy időközben megkezdődhet a Kisvárkerület felújítása, ami a másik nagy parkolót is érinti. Ott a kivitelezőnek úgy kell majd megoldania a feladatait, hogy közben a parkolókapacitásnak minimum a felét folyamatosan biztosítania kell.

3000 négyzetméter

A feltárás 2017-ben kezdődött a területen, s csaknem másfél éven át tartott. Több mint negyven, főleg római korból származó falmaradványt és egy második világháborús kényszertemetőt tártak fel a régészek. Mára megtörtént a mintegy háromezer négyzetméternyi föld rétegenkénti visszatöltése és tömörítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!