Sopron és környéke

2016.12.06. 14:55

Már szállítják az Esterházy-kincstárat Fertődre

Két hét alatt összesen 130 műtárgyat hordtak Fertődre és töröltettek az Iparművészeti Múzeum leltárából.

kisalfold.hu

Itt írtunk arról, hogy a szakma tiltakozása, illetve az ideális körülmények hiánya ellenére, Fertődre szállíttatják az egyetlen magyar főúri kincstárat, az Esterházyt.


A 444.hu kérdésére az illetékes Emberi Erőforrás Minisztériuma elismerte, hogy már pakolják ki az Iparművészeti Múzeum raktárát, folyamatosan szállítják le Fertődre az ötvösgyűjteményt. Két hét alatt, három etapban összesen 130 műtárgyat vittek el és töröltettek a múzeum leltárából.


Az EMMI szerint sem különleges, sem gyorsított eljárásról nincs szó, furcsa viszont, hogy a múzeum főigazgatója körlevélben tiltotta le a dolgozókat a sajtónyilatkozatoktól, a minisztérium pedig a főigazgatót utasította arra, hogy kerüljék a nyilvánosságot - írja a portál. A Cselovszki Zoltán vezette múzeum sem kívánt válaszolni a kérdéseikre.


A kormány 2010 óta összesen 5 milliárd forint uniós forrást költött arra, hogy egy igazi kulturális turisztikai központot és valóságos ékszerdobozt faragjon a fertődi Esterházy-kastélyból. Ide akarják összeterelni a teljes magyar Esterházy-gyűjteményt.

Aggódik a szakma


A teljes kincstárnak csak kis részét, az egykoron soproni és budai palotában tárolt bútor- és kerámiagyűjteményt tartották valaha Fertődön, a nagyobbik felét (az azóta elcsatolt) fraknói vár kincstárában őrizték, mielőtt az IMM-be kerültek. Ez 55 tétel, a teljes gyűjtemény több mint 450 tételből áll. Az új koncepció szerint így is mindent leszállítanak egy tető alá Fertődre, amit a szakma nagy része szakmaiatlannak, történelmietlennek tart, és veszélyesnek is. Az elmúlt 70 évben az IMM-ben óvták a kincsek állagát, és most nem látják biztosítottnak a biztonsági és garanciális feltételeket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!