Sopron és környéke

2014.11.18. 12:21

Májusra elkészül a szennyvíztelep Nagylózson

Jelenleg nagylózsi a telepen a műtárgyak gépészeti szerelési munkái folynak. Májusban már üzemelhet is.

kisalfold.hu

  
Mint arról portálunkon beszámoltunk, a Soproni Vízmű Zrt. pályázati támogatásból új szennyvíztisztító telepet épít Nagylózson.

A létesítmény a nagycenki elégtelen tisztítókapacitása miatt vált szükségessé. Az áthelyezést Nagylózsra költséghatékonysági megfontolások is indokolták. Az új elkészülte után a régit elbontják.

Azt ügy előzményeihez tartozik még, hogy a vízmű vidéki telephelyeit 2011-ben kétszer is ellenőrizte a környezetvédelmi felügyelőség.

Az ekkor tapasztalt határérték túllépések miatt három telep esetében összesen egymillió forintra bírságolták meg a vízműt. S ez is lökést adott a beruházás elindításának.

Már csak hónapok kérdése, és bezárják a nagycenki telepet. Fotó: kisalfold.hu archívum
Már csak hónapok kérdése, és bezárják a nagycenki telepet. Fotó: kisalfold.hu archívum


- Az építési munkák ez év tavaszán kezdődtek, a próbaüzem befejezése pedig 2015. májusára várható - közölte portálunkkal Halász Szilvia, a Soproni Vízmű Zrt. kommunikációs munkatársa.

- Jelenleg a telepen a műtárgyak gépészeti szerelési munkái és a kiszolgáló épületek szakipari munkái zajlanak. Folyamatban van továbbá a nyomóvezeték építése Pereszteg és Nagylózs, valamint a nagylózsi végátemelőtől az új szennyvíztisztító között.
Kezdetben erős szagok

Amikor, másfél évtizede megépült a nagycenki a telep, szinte elviselhetetlen volt itt élni, hiszen olyan erős szagok terjengtek. A fő gondot az okozta, hogy az ide vezető úton a lé biológiailag elkezdett lebomlani.

Aztán az elmúlt években folyamatosan csökkent a káros szag. Most, azt lehet mondani, hogy normális a helyzet. Összeségében nem csoda, hogy a helyeik örülnek a változásnak - derül helyszíni riportunkból.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!