Sopron és környéke

2019.07.09. 11:57

Mágnessel pecáznak - Magyarországon is terjedőben a horgászat új formája

Valószínűleg bűncselekményből származik az a széf, amit egy soproni mágneshorgász talált a Tómalom vizében. A páncélszekrény oldala meg volt lékelve, egy rongy volt benne és némi aprópénz. A horgász értesítette a rendőrséget, az egyenruhások pedig le is foglalták a tóból előkerült széfet.

Nagy Márta

A soproni eset óta még inkább lázban tartja a mágneshorgászat a pecásokat, akik egyelőre nincsenek sokan, a közvélemény pedig még csak most kezdi megismerni a furcsa hobbit.

[connected id="2602394" position="full"]

– Három éve kezdtük el, Magyarországon akkor még egyáltalán nem volt ismert a mágnespeca, így külföldi oldalakról szereztük az információkat – meséli Kovács Erik, aki barátjával, Vinczellér Dáviddal az elsők között kezdte meghonosítani a rendhagyó horgászatot. A szigetszentmiklósi férfi a közösségi megosztón is vezet egy csoportot, általában csatlakoznak is azok, akiket érdekel ez a tevékenység.

Kovács Erik és Vinczellér Dávid három éve járják a tavakat speciális mágneseikkel.

Kovács Erik és Vinczellér Dávid három éve járják a tavakat speciális mágneseikkel.

– Közel hatvan aktív mágneshorgász lehet az országban, de felmérésünk szerint három-négyezer embernek is lehet a birtokában az ehhez szükséges speciális mágnes. Ez egy másfél kilós mágnes vastokban, s képes akár négyszáz kilós fémet is megfogni. Az alapszett már nyolcezer forintért beszerezhető, egy profibb harmincötezer forint – mondja Kovács Erik, aki az elmúlt három évben rengeteg fémtárgyat horgászott ki a különböző tavakból, folyókból. Fogásainak hetven százaléka szemét, de húzott már ki kukát, bicskát, horgászbotokat, kerékpárokat és három pisztolyt is. Az értékesebb zsákmányt le kell adniuk a rendőrségnek, de ha bebizonyosodik, hogy nem bűncselekményből származik a tárgy, a gazdája pedig harminc napon belül nem jelentkezik, a pecásé lehet a fogás.


– Elsősorban a kaland, aztán meg a természet szeretete az, ami nagyon vonzó ebben a hobbiban. Mi egyből beleszerettünk. Magyarország vizeiben rengeteg kincset lehet még találni, amit az elmúlt évszázadok hordaléka betemetett, izgalmas ezeket a felszínre hozni – árulta el a mágneshorgász a motivációit.

 

A Tómalom vizében talált páncélszekrény igazi nagy fogás, igaz, ezt nem fogja hazavinni a pecás. A megyei rendőr-főkapitányságon megtudtuk, a Soproni Rendőrkapitányság lefoglalta a széfet, amivel kapcsolatban egyelőre azt állapították meg, hogy nem köthető megyénkben elkövetett bűncselekményhez. Ám a Soproni Rendőrkapitányság tovább folytatja a széf eredetére vonatkozó vizsgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!