Sopron és környéke

2015.07.22. 10:48

Lombkorona-tanösvényt és vadasparkot terveznek Sopronban

Hazánkban elsőként a Soproni Parkerdőben létesítenek lombkorona-tanösvényt. A Fertő tavi kerékpárút parkerdei összeköttetésére is gondolnak.

Gosztonyi Miklós

  
Elkészítette 2020-ig tartó közjóléti beruházási programját a soproni parkerdő kezelője, a Taeg Zrt., igazodva az uniós támogatási ciklushoz. Ezek között négy kiemelt beruházás szerepel, összességében több mint 500 millió forint értékben.

– Hazánkban elsőként a Soproni Parkerdőben lesz lombkorona-tanösvény – részletezte dr. Jámbor László, a Taeg Zrt. vezérigazgatója. – Lényege, hogy a látogatók számára a fák lombkoronaszintjén – a terepadottságoktól függően három-tíz méter magasan – hozunk létre akadálymentesített utat, amelyet bejárva testközelből ismerhetjük meg az erdő változatos élővilágát.

Az országban elsőként a Soproni Parkerdőben valósul meg lombkorona-tanösvény. A konkrét helyét még keresik, de célként fogalmazták meg, hogy ne legyen távol a várostól. Fotó: Magasi
Az országban elsőként a Soproni Parkerdőben valósul meg lombkorona-tanösvény. A konkrét helyét még keresik, de célként fogalmazták meg, hogy ne legyen távol a várostól. Fotó: Magasi 


A nagyvilágban ilyenre már van példa a dél-amerikai esőerdőkben vagy éppen Ausztriában. A mintegy háromszáz méteres tanösvény helyszínének kijelölése a közeljövő feladata, az átadás 2017–18-ban várható.

Ennél hamarabb valósul meg a Károly-kilátó melletti büfé épületének átalakítása természetismereti házzá. A korábbi tulajdonostól megvásároltuk az ingatlant, s ott soproni és környéki neves vadászokat bemutató állandó kiállítást nyitunk, ismertetve a helyi vadászat történetét. Az egykori soproni egyetemi tanárról, Kőhalmi Tamásról elnevezendő ház várhatóan a jövő év első felében fogadhatja látogatóit.

– Terveink szerint a mucki egykori határőrlaktanya több mint kéthektáros területén vadasparkot alakítanánk ki a megfelelő kiszolgálólétesítményekkel. Erre ideális a helyszín, kocsival elérhető, s különböző gyalogtúrák kezdőpontja is lehet.

Ezáltal megoldódna az ingatlan huszonöt éves hányatott sorsa. Ez a beruházás a 2016–17-es programunkban szerepel, reméljük, sikeresek lesznek az előkészületek. A 2020-as támogatási ciklus végére azt is szeretnénk elérni, hogy létrehozzuk a Fertő környéki kerékpárút parkerdei összeköttetését – zárta dr. Jámbor László vezérigazgató.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!