Sopron és környéke

2019.03.01. 08:06

Közgyűlés Sopronban - Igen az 50 milliárdos költségvetésre

Feszes, takarékos és stabil - mondta az idei év működését meghatározó költségvetésről Fodor Tamás polgármester. Közgyűlést tartott a testület, ahol a legfontosabb igen a költségvetés elfogadását jelentette.

Nagy Márta

Elfogadta a soproni közgyűlés a város idei költségvetését. A főösszeg ötvenmilliárd forint, többletét a fejlesztési források adják. A Modern Városok Program keretében 21,9 milliárd forint áll rendelkezésre, európai uniós forrásból pedig 12,4 milliárd forint. A működési kiadás 10,3 milliárd, intézmények működtetésére a bérek növekedése miatt több a forrás, mint tavaly. „Feszes, takarékos és stabil" – mondta a büdzséről Fodor Tamás polgármester.


A szocialista képviselők szerint a tömegközlekedést és a parkolóhálózatot kellene fejleszteni. Biczi László (MSZP) ez irányú módosító indítványait a közgyűlés nem fogadta el, a költségvetést viszont igen.


Gőbl Gábor (Mi Hazánk) elfogadta, hogy a gyereklétszám növelése miatt engedélyezni kell az óvodai csoportok létszámának növelését, azt viszont nem, hogy az óvodapedagógusok számát miért nem növelik. – Nem lesz több csoport, a korábbi fejlesztések miatt már megtörtént a létszámbővítés – válaszolta a Fidesz képviselője, Mágel Ágost. A bölcsődei férőhelyek növelésére egyébként pályázik a város, a Rózsa utca 2. szám alatti ingatlannak pedig a megvásárlásáról döntöttek.


Nem vette napirendre a közgyűlés Biczi László (MSZP) sürgősségi előterjesztését a munka törvénykönyvének módosítása soproni vonatkozásairól. A közgyűlés döntése után a teremben ülő ellenzéki pártok (Jobbik, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd, a DK, MSZP) képviselői sajtótájékoztatón fejtették ki véleményüket a törvényről.


A harkai plató, illetve a VOLT Fesztivál infrastrukturális fejlesztésére kapott közel egymilliárd forintos állami támogatásról kiderült, a fesztiválterület egy része magántulajdonban van, s a szervezők nem tudtak hosszú távú megegyezést kötni a helyszínről. Az állam viszont a támogatással azt is garantálja, hogy továbbra is Sopron ad otthont a VOLT-nak.


Új utcával gazdagodott a város, az eddig névtelen közterületet a Harkai út mellett Gáspárdy Sándor festőművészről nevezték el.

Sarokszámok


21,9 milliárd forint áll rendelkezésre a Modern Városok Program keretében, európai uniós forrásból pedig 12,4 milliárd

Mágel Ágost (Fidesz) a városfejlesztési kérdésekben is szót kapott. Ő javasolta például az új közterület nevének Gáspárdy Sándorét. Fotó: Magasi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!