Sopron és környéke

2019.02.07. 12:31

Kirúgták az AMI igazgatóját, érte tüntetnek a diákok Sopronban - reagált az egyetem

U. Nagy Gábort szerdán nemcsak igazgatói, oktatói feladatai alól is felmentették, a hallgatók követelik a visszahelyezését. Az egyetem vezetősége azt közölte: az igazgató felhatalmazás nélkül folytatott tárgyalásokat az intézet kiválása érdekében.

kisalfold.hu

A Soproni Egyetem sajtóközleménye  az Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatójának felmentéséről:


˝A Soproni Egyetem megszüntette az Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) intézetigazgatójának közalkalmazotti jogviszonyát, azonnali hatállyal visszavonta vezetői megbízását és felmentette a munkavégzés alól.


Az AMI intézetigazgatója a Soproni Egyetem vezetésének tudta és beleegyezése, valamint felhatalmazás nélkül folytatott tárgyalásokat a kiválás érdekében, amely súlyos etikai vétségnek minősül és sérti az Egyetem és Sopron városának érdekeit.


A Soproni Egyetem vezetése az egyetem fontos és értékes részének tartja az AMI-t, ezért megengedhetetlennek minősítette azt, hogy az Intézetigazgató azon munkálkodjék, hogy az intézet elszakításának kísérletével belülről rombolja az Egyetem integritását. Ezért az Intézetigazgató felmentésére és vezetői megbízásának visszavonására kényszerült.


A Soproni Egyetem eddig is külön figyelmet fordított az Alkalmazott Művészeti Intézet működésének biztosítására, hogy a kreatív, alkotó légkör kialakulásával a képzés minél magasabb színvonalon folyjon. Az intézmény a lehetőségekhez képes minden támogatást megad a negyedszázada működő, országos hírnévre szert tett intézetnek, amely számos szakmai sikert tudhat magáénak.


A Soproni Egyetem vezetése mindig kész a párbeszédre az Alkalmazott Művészeti Intézet oktatóival és hallgatóival˝ - tudatták csütörtöki sajtóközleményükben.

Előzmények: 


A hallgatók követelik U. Nagy Gábor visszahelyezését


Az AMI vezetőjét, az Ybl-, Kós Károly- és Kotsis Iván-díjas építészt, U. Nagy Gábort szerdán azonnal hatállyal felmentette az egyetem vezetése nemcsak igazgatói, még oktatói feladatai alól is. U. Nagy Gábor nemrég még azzal szerepelt a hírekben, hogy ő kapta a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti díját. Most érte tüntetnek Sopronban a hallgatók.

 

Az AMI diákjai közleményükben tudatták: U. Nagy Gábor évek óta az AMI körülményeinek javításán, önálló karrá változtatásán, illetve utolsó időben a győri egyetemhez való csatlakozásán fáradozott, mivel a művészeti intézet a Soproni Egyetemen a szakok és diákok szakmai eredményeihez és hallgatói létszámához viszonyítva lényegesen kevesebb elvi és anyagi támogatásban részesült, hátráltatva ezzel a három művészeti szak és diákjainak előrelépést, fejlődését. Ez a függetlenné válás a soproni egyetem vezetőségének nem tetszett, és építő jellegű párbeszéd helyett U. Nagy Gábort menesztése mellett döntöttek. 


Közleményükben a hallgatók leszögezik, hogy a tüntetésen résztvevő és annak követeléseiével egyetértő egykori és jelenlegi AMI-s diákok a támogatásukról biztosítják U. Nagy Gábort, aki az elmúlt években diákjainak szakmai és emberi útját maradéktalanul és messze menően támogatta és támogatja mind a mai napig is. Tiltakoznak az ellen az önkényes és diktatórikus döntés ellen, mely méltatlan a Soproni Egyetem Selmeci hagyományaihoz, illetve a mostani egyetemi vezetéséhez is.


A hallgatóknak egy követelésük van, mégpedig hogy U. Nagy Gábort helyezzék vissza az AMI-ban betöltött pozícióiba.


 A tüntető hallgatók egy Facebook-oldalt is létrehoztak - UNG for principal - , ahol folyamatosan beszámolnak a fejleményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!