Sopron és környéke

2016.04.03. 15:32

Kincs, ami a fertődi Esterházy-kastélyba érkezik

Egyes hírek szerint a szakma tiltakozása, illetve az ideális körülmények hiánya ellenére, Fertődre szállíttatják az egyetlen magyar főúri kincstárat, az Esterházyt. Az Eszterháza-központ állítja, csak akkor érkeznek a kincsek és a képtár darabjai, ha már minden feltétel adottá válik.

kisalfold.hu

A Kisalföld már a 2014. február 20-i számában "Esterházy-kastély: most saját lábára áll" című cikkében megírta, a műemlék-együttes vezetése a más múzeumokban őrzött Esterházy-kincsek restaurálására, a kastély nyugati szárnyának átfogó renoválására, műtárgyak visszavásárlására, valamint az Eszterházára kerülő műkincsek világszínvonalú bemutatására, őrzésére törekszik.


Bár az ilyen irányú munkák még nem fejeződtek be, idén március 10-én kormányhatározat született arról, "hogy a hazai közgyűjtemények adják át az Eszterháza-központnak a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesből elszármazott vagy az Esterházy család fraknói hercegi ágához kötődő vagy vélelmezhetően egykor hozzájuk tartozott" műtárgyakat, kincseket.


Ennek hatására beindult a gépezet: úgy tudjuk, a Nagytétényi Kastély bútortörténeti kiállításáról  az Esterházy-bútorok átadását már a kormánydöntés napján elkezdték.


A szakma ódzkodik az Esterházy-műtárgyak fertődi elhelyezésétől.


A szakemberek közül többen is úgy vélekednek, hogy problémás az Esterházy-gyűjtemény darabjainak Fertődre szállítása, mert a kastély nyugati szárnyában még nem jött létre a megfelelő infrastruktúra. Ezek nélkül pedig nem lehet garantálni a műtárgyak biztonságát, illetve állapotváltozás nélküli fennmaradását.


Információink szerint az Eszterháza-központba egyelőre csak bútorok érkeztek, mivel azok bemutatására már korábban is megfelelőek voltak a múzeumi körülmények. A kincstárnak és a képtárnak majdan otthont adó nyugati szárny falkutatása már lezajlott.


Az ideális páratartalommal rendelkező helyiségek kialakítása, a kincstár bemutatására alkalmas vitrinpark beszerzése, nem utolsósorban a megfelelő biztonsági rendszerek telepítése ütemterv szerint zajlik, s a jövő év közepére fejeződik be.


Csak az optimális körülmények megteremtése után hozatják Fertődre a képtárat és a kincseket – tudtuk meg az Eszterháza-központtól.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!