Sopron és környéke

2019.02.01. 08:00

Kicsi, színes és az év kétéltűje - a soproni erdőkben is találkozhatunk vele

A foltos szalamandra lett az év kétéltűje 2019-ben. A soproni erdőkben is találkozhatunk a félénk, rejtőzködő, színes foltjai miatt mégis feltűnő kis állattal.

kisalfold.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya épp azért választotta az év kétéltűjének a foltos szalamandrát, mert számos veszély leselkedik rá: szárazság, az élőhelyei pusztulása, betegség és néha a túl kíváncsi ember. A felnőttkorában átlagosan húsz centiméter körüli, fényes fekete testű, hátukon világos- vagy sötétsárga foltokkal színezett egyedek jelenléte sokszor alig észrevehető az erdőkben.


Csak akkor bújnak elő rejtekeikből, amikor esik az eső. No és éjszaka, hiszen leginkább akkor aktívak. A feltűnő mintázatuk mirigyeik mérgező váladékára hívja fel a figyelmet, ami a ragadozók elleni védekezésül szolgál. 

A szalamandrákat a régi korok embere babonás félelemmel figyelte. Sokáig hittek az állat halálosan mérgező mivoltában és mágikus tűzoltó képességében is. Bőrének váladéka az ember nyálkahártyájával érintkezve valóban kiválthat bőrpírt, de ez a legtöbb, amit okozni képes.

A foltosság a szalamandra rejtőzködését is segíti. Fotó: Tóth Marietta

Ha szerencsénk van vagy ha nagyon türelmesek vagyunk, akkor a soproni erdőkben is találkozhatunk az év kétéltűjével. Nem szabad hozzányúlni, háborgatni. Hazánkban védett állat, természetvédelmi értéke ötvenezer forint. A Taeg Zrt. Erdészeti Erdei Iskolájában erről is szó lesz, a szakemberek ebben az évben programjaik során többször is igyekeznek majd megismertetni a gyerekekkel a foltos szalamandrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!