Sopron és környéke

2014.11.17. 13:33

Kevesebb férőhely: 100 hajléktalan az utcán éjszakázik Sopronban

December 31-től csökkenteni kell a férőhelyek számát Sopronban, a Kossuth Lajos utcai intézményben. Ígérik, senki sem marad ellátás nélkül.

P. Horváth László

A november 27-i közgyűlés egyik napirendi pontja a Soproni Szociális Intézmény (SOSZI) alapító okiratának módosításáról szól. A száraz cím, nagyon is lényeges változtatásokat takar.

Az előterjesztésben leírják, hogy a Hajléktalanokat Ellátó Intézet és az Idősek Balfi Úti Otthona tárgyi feltételek hiánya miatt ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Ez pedig december 31-én lejár.

A tervek szerint a törvényi előírásoknak úgy felelnek meg, hogy csökkentik a férőhelyek számát.

Az éjjeli menedékhelyen jelenleg 23 rászorultat fogadhatnak. A módosítás után ez a szám 15, de a téli időszakban 19-re emelhető lesz. Ugyanis, ilyenkor az előírás szerint kevesebb lakóteret kell biztosítani egy személyre.

A nappali melegedőben naponta ötven adag ételt osztanak ki. Fotó: kisalfold.hu archívum

A nappali melegedőben naponta ötven adag ételt osztanak ki. Fotó: kisalfold.hu archívum

A hajléktalanok átmeneti szállásán most 37 személy lakhat. Jövőre 14-en.
Az előterjesztés készítői megjegyzik: mindkét ellátási forma esetében az a tendencia, hogy a télen többen veszik igénye. A tavaszi, jobb idő beköszöntével csökken a létszám.

Az Idősek Balfi Úti Otthona esetében is lesznek változások. Az átlagos ápolást nyújtó részlegen 174 időst gondoznak, a módisítás után a férőhelyszám egyel csökken. Az emelt szintű ellátást esetében 11-ről 6-ra csökken a férőhelyek száma. Fontos, az intézmény saját erőből újítja fel a fürdőket. Így a törvényben előírt feltételeknek megfelelnek.

Szigorúan, a számok alapján drasztikus létszámcsökkenés várható.

 [namelink name="Tengerdi Antal"], a SOSZI igazgatója úgy látja, most a valósághoz igazítják a férőhelyeket. Az éjjeli menedékhely esetében például a ténylegesen  ellátottak száma alapján jár a támogatás. Azaz jelenleg is 14 körüli a lakók száma.

- Az biztos, senki sem marad ellátás nélkül, senkit sem utasítunk el - húzta alá Tengerdi Antal. - Bárki, aki a mínuszokban bekopog az ajtón, beengedjük. S meleg helyen töltheti az éjszakát. Fontos, a Magyar utcai népkonyhában naponta 50 adag ételt osztanak ki, az utcai melegedőt pedig 30-an vehetik igénybe.

Az Idősek Balfi Úti Otthonában pedig kettőszáz feletti a felvételt kérők száma. Sopronban immár évek óta mintegy 120 hajléktalan él.

Kétharmaduk a korábban sem, vagy csak nagy hidegben fogadta el az intézményesített segítség nyújtást. Azaz ment be a melegedőbe. A szakemberek szerint már csak ez utóbbi miatt összetett problémáról van szó. Sokszor idegenkednek a társaságtól, bizalmatlanok, olyannyira megszokták az egyedüllétet, hogy gondot okoz a beilleszkedés.

A probléma akkor sem oldódna meg, ha lenne elegendő férőhely.

- A Hajléktalanellátó Intézet nem éppen a legmegfelelőbb helyen van a Kossuth Lajos utcában - tért rá az évek óta napirenden lévő témára Tengerdi Antal. - Úgy, fél évtizede sikerült jó megoldást találni a gyermekek átmeneti otthonának elhelyezésre. Ehhez hasonlóan a hajléktalan ellátásnak közösen és felelősen gondolkodva kell belátható időn belül új helyet keresni. Szükségszerű lesz a kiköltözés.
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!