Sopron és környéke

2019.02.13. 08:00

Kétszáztíz éve kezdődött el hazánkban a felsőfokú erdészeti képzés

Napra pontosan tegnap volt 210 éve, hogy megindult hazánkban a felsőfokú erdészeti képzés Selmecbányán. A jogutód Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara országos konferenciát rendezett az évforduló alkalmából.

– Nagy pillanata volt a magyar erdészet minőségi szintre emelésének, amikor 1809. február 12-én délelőtt 10 órakor az első tanórával elkezdődött a felsőfokú erdészeti képzés – fogalmazott prof. dr. Bidló András, az erdőmérnöki kar dékánja. 


Több mint félszáz előadás


– Ezzel együtt hazánkban az erdészet sokrétű témakörének kutatása is 210 éves múltra tekinthet vissza, hiszen az oktatás nem választható szét a tudományos munkától, a kívánatos eredmények elérésétől. Az oktatás-kutatás egysége a fenntartható erdők kialakítását, nevelését célozza, ami nemcsak gazdasági, hanem ökológiai szempontból is rendkívül jelentős. Az évforduló tiszteletére országos tudományos konferenciára hívtuk a téma szakértőit, a hazai erdészet prominens képviselőit. Több mint félszáz előadás szólt az erdővilág csodáiról, flórájáról és faunájáról, valamint a kar szélesebb oktatási spektrumának szakterületeiről, így például a kémiáról, térinformatikáról. 

Az erdőmérnöki kar hallgatói a konferenciához kapcsolódó posztereket raktak ki a helyszínen. Fotó: Magasi

Wilckens az első professzor

– I. Ferenc uralkodó 1807-ben hozott rendeletet egy erdészeti felsőfokú tanintézet alapításáról. Ennek élére pályázat útján H. D. Wilckens németalföldi szakember került, őt tekinthetjük az erdészettudomány első professzorának Magyarországon. 1809. február 12-én, I. Ferenc magyar király 41. születésnapján tartotta első tanóráját. Ez Selmecbánya elöljáróságának az uralkodóhoz való hűségét is hivatott volt kifejezni – vázolta a kezdeteket a konferencia nyitó előadásán prof. dr. Bartha Dénes, az erdőmérnöki kar egyetemi tanára. – Wilckens dolgozta ki a tantervet, az elméleti és a gyakorlati tudnivalók oktatásának rendjét. Botanikai gyűjteményeket állított össze, s megtervezte a tanulmányi erdő létesítését. Szakmai könyvtárat hozott létre, amelynek egy része Sopronban is olvasható, előadásait pedig a hallgatólejegyzetelték. Az ötkötetes német nyelvű erdészettan (Forstkunde) lapjairól tudhatjuk, milyen széles körű tudományos igénnyel oktatott a professzor, akinek tiszteletére emlékkövet állítottak a selmeci jogutód, a Soproni Egyetem botanikus kertjében. 

Bidló András és Bartha Dénes professzorok szerint jelentős nap volt 1809. február 12. a hazai erdészettanban. Fotó: M. D.

Bidló András és Bartha Dénes professzorok szerint jelentős nap volt 1809. február 12. a hazai erdészettanban. Fotó: M. D.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!