Sopron és környéke

2018.10.03. 16:04

Kétlaki fiatalok - Hétfőtől péntekig kollégáikkal laknak Ausztriában, hétvégére hazajönnek

Az Ausztriában dolgozó fiataloknak az előmenetel is fontos, ám sokuk nem tudja, hogy sokszor a ledolgozott éveik alapján magasabb foglalkoztatási és bérkategóriába kerülnek, mert ezt jogszabály írja elő - a nyugati határunkon át ingázókról szóló kutatás megállapításait közöljük.

Rimányi Zita

A Fairwork program vizsgálta a Magyarországról Ausztriába munkába járók helyzetét és a kutatás összegzése leszögezte: az Y és a Z generációhoz tartozók rugalmasabbak, mobilabbak, családi kötöttségek nélkül könnyebben mozdulnak, belevágnak a külföldi munkavállalásba.

Közös albérletben

 

A fizikai munkakörökben elérhető keresetek miatt érthető, hogy a fiatalok, akiknek van lehetőségük erre, mert idegen nyelveket beszélnek, vállalják ezt. Sokan hétfőtől péntekig a munkahelyük közelében laknak Ausztriában közös albérletben, a hétvégét pedig itthon töltik. Persze a családi kapcsolatoknak ez nem tesz jót – jegyezte meg Horváth Csaba, a Fairwork projektmenedzsere.

 

Ingázó diákok

 

A fókuszcsoportos beszélgetések résztvevőinek tapasztalatai szerint több magyar költözik ki Ausztriába, mint azt a felmérés kérdőíves adatgyűjtése mutatta. Hasonlóképp több magyar gyermeket járathatnak szüleik osztrák iskolákba – ők is többen lehetnek, mint amit a statisztikák jeleznek.

 

Korábban az elnéptelenedő településeken az ausztriai iskolák szívesen töltötték fel osztályaikat magyar vendégtanulókkal. Ez a gyakorlat azonban már nem él és több szülő beszámolt annak negatív pszichés hatásairól, hogy nem hazánkban tanul gyermeke. A tanórák után elhozzák őket Magyarországra, ezzel kiszakítják őket iskolai társaságukból, osztálytársaik közül. Se kint, se itthon nem alakulnak ki szoros baráti kötődéseik. Több magyar ingázó pedig úgy véli, azokban az osztrák osztályokban, amelyekbe sok magyar gyerek került, csökkent a német nyelv oktatásának hatékonysága, mert a diákok sokat beszélnek egymással magyarul. Korábban, amikor még kevesebben jártak ki, ez szerintük nem így volt.

 

Kismamák döntése

 

Divattá vált Ausztriában szülni – állapítja meg az ingázókról készült tanulmány. A magyarok jobban megbíznak az ottani egészségügyi rendszerben. Kockázatot jelent viszont, hogy ha a szülés közben komplikáció jelentkezik, mert ilyenkor előfordulhat, hogy nagy összegről kap számlát az ellátott. Egy esetben 12 napos intenzív ellátás után 12 ezer eurós számlát küldtek a kismamának. Emellett a születési anyakönyvi kivonat és a lakcímkártya kiállítása is nehézkesebb ilyenkor.

 

Szintén ügyintézési gondot szokott okozni az Ausztriába átjárást abbahagyóknál egészségügyi ellátásra jogosultságuk igazolása. Amíg megoldódik, számlákat kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!