Sopron és környéke

2019.05.28. 09:00

Kapaszkodó a gyógyuláshoz

A szenvedélybetegség nemcsak az egyén, hanem a család problémája is. A Balfi utca 31. szám alatt működő Szenvedélybetegek Nappali Intézményét szenvedélybetegséggel küzdő egyének kereshetik fel. Csoportos, illetve igény szerint egyéni foglalkozásokat indítanak a hozzátartozóknak is.

Gosztonyi Miklós

– A szenvedélybetegség nem pusztán egyéni, hanem társkapcsolati, családi probléma, amelynek hathatós megoldása össztársadalmi érdek – hangsúlyozta Demény Anita szociálpedagógus, az Ökumenikus Segélyszervezet soproni Szenvedélybetegek Nappali Intézményének vezetője. Részletezte: hazánkban becslések szerint közel egymillió alkoholistáról, nyolcvanezer gyógyszerfüggőről, több tízezer kábítószerfüggőről beszélhetünk. De romlásba dönthet az önsorsrontó életmód, a túlzott szerencsejáték-szenvedély, miként a mértéktelen testedzés, a nikotin-, illetve a munkafüggőség is. 


Sokan nincsenek tisztában szenvedélybetegségükkel, viselkedésfüggőségükkel. Betegségtudatuk csekély, így jóval többen érintettek, mint ahányan azt beismerik. Az idejekorán elkezdett terápia jó lehetőséget biztosít a felépülésre. A soproni központ az ökumenikusok szenvedélybetegeket ellátó hálózatának egyik tagja. Nappali intézményei Sopronon kívül Debrecenben, Budapesten, illetve Kastélyosdombón találhatóak. A sopronit két ház öt lakásából alakította ki a fenntartó Ökumenikus Segélyszervezet. Korábban, a terv hallatán a környék lakói közül többen aggodalmaskodtak. A számukra rendezett fórumon viszont megnyugtatóan tájékoztatták őket, s az eltelt idő során nem is fordult elő semmiféle probléma.

 

Demény Anita: Bérleményeink közül a harmadik épületet is szeretnénk felújítani, birtokba venni. Fotó: G. M.

Demény Anita: Bérleményeink közül a harmadik épületet is szeretnénk felújítani, birtokba venni. Fotó: G. M.

 Az intézményben 9–15 óráig fogadják a klienseket. Ugyanakkor az is előfordul, hogy 17 órakor még zajlik a csoportfoglalkozás. – Tanácsadással, egyéni és csoportos terápiával, illetve a szabadidő értékes eltöltésének lehetőségével segítjük a hozzánk fordulókat. Munkatársaink képzett szakemberek, addiktológiai konzultánsok, pszichiáterek, családterapeuták, szociálpedagógusok. Hozzátartozói, illetve női csoportokat is létrehozunk az előrelépést, a hatékony gyógyulást elősegítendő. Olyan szociális és fejlesztőközpontként dolgozunk, amely aktív a közösségépítésben, a családi és gyerekprogramok szervezésében. "Felhőtlen felnőttkor" projektünkkel állami gondoskodásban nevelkedő fiatalokat és családokat ösztönzünk az önálló életvitel felelősségteljes, motivált kialakítására, a "Játék határokkal" programunkkal pedig a szerencsejáték-függőség ellen lépünk fel kezelés és megelőzés formájában. Munkaerőpiaci tanácsadással és tréningekkel az álláskeresőket segítjük – összegzett Demény Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!