Sopron és környéke

2017.05.17. 08:32

Jászberényi Sándor: nem élvezem az írást

Az író a Lélek legszebb éjszakája című novelláskötetével lett a Libri irodalmi díj nyertese.

Az én hősöm hallgat, engem az érdekelt, hogyan lehet úgy beszélni valamiről, hogy közben nem mondjuk el azt a valamit - mondta a Népszavának Jászberényi Sándor, a Libri irodalmi díj nyertese.


Az író a Lélek legszebb éjszakája című novelláskötetével érdemelte ki a szakmai zsűri elismerését. Könyvében nem a közel-keleti konfliktusokon, a kortárs Egyiptomon vagy a gázai helyzeten van a hangsúly, sokkal inkább egy magánéleti esemény feldolgozásán - olvasható a lap szerdai számában.


Az összefüggő novelláskötet elbeszélőjét, Maros Dániel haditudósítót elhagyja a felesége, így a gyerekét is elveszíti, s a brutális terápiát az alkohol, a drogok, a nyugatitól idegen kultúrának való önmegadás, a mély emberi kapcsolatoktól való elszakadás jelenti. Az elbeszélő az emberi test fizikai tűrőképességének határáig jut.

Az ilyen dolgokról nem lehet beszélni. Azért sem, mert ilyenkor mindenki okosabb. A tragédiánk nem az, hogy belehalunk valamibe, hanem hogy mindig van utána élet

- mondta a Népszavának Jászberényi Sándor.


Az elbeszéléseket akkor tudta megírni, amikor már elég távol volt az eseményektől és kívülről látta őket.

Nehezen ír az ember bármit, amikor már nem alszik száz órája. Nem élvezem az írást, de úgy gondoltam, ennek meg kell lennie

- fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!