Sopron és környéke

2014.06.17. 13:20

Izgalmakat ígér az idei szüret

Jónak ígérkezik a Pfneiszl Bio Birtok idei szürete. Emellett örömteli eseményre is készülnek, őszre várja első kisbabáját Pfneiszl Katrin.

Gosztonyi Miklós


Jóslásokba bocsátkozni korai, de az elmúlt időszak kedvező időjárásának köszönhetően bő hozamú és remek minőségű bor várható idén a borvidéken.

Esett eső rendesen, majd beköszöntött az igazi nyár, meleggel, napsütéssel. Ha minden rendben megy, Pfneiszl Katrin és Birgit Sopron környéki bioszőlőskertjeiben is igen szép termés várható.
A fiatalok Magyarországon tizenhárom hektáron tevékenykednek, s elsők között a borvidéken biotermesztést folytatnak.

A kiváló borok születése mellett örvendetes családi esemény elé néz Katrin: szeptemberre várja első kisbabáját.

Pfneiszl Katrin reméli, a családban biztosított lesz a borászat jövője. Fotó: G. M.

Pfneiszl Katrin reméli, a családban biztosított lesz a borászat jövője. Fotó: G. M.

– Párommal együtt nagyon örülünk, hogy kisbabánk lesz. Büszke magyar vagyok, ezt a büszkeséget szeretném továbbadni gyermekünknek. Remélem, családunkban a szőlészet-borászat jövője biztosított lesz – mesélte mosolyogva a kismama, aki a szőlőskertekben még nap mint nap dolgozik. Jelenleg a tőketisztítás, a mechanikus úton történő gazirtás, és a szőlővesszők drót alá való befűzése a fő feladat. Pihenésre, üdülésre nyáron nincs idő, azt csak a téli hónapokra tervezhetik, immár hármasban.

Pfneiszl Katrin és Birgit a Soproni borvidék nevezetes személyei: 2006 óta foglalkoznak hazánkban a Fertő tó környékén, Balf és Fertőrákos között szőlőkkel, borászattal. Szüleik Sopronkeresztúron (Deutschkreutz) borászkodtak, Pentagon Cuvée-jükből bécsi látogatását követően Bill Clinton és George Bush amerikai elnök is rendelt.

Szőlészet szempontjából mindig is összetartozónak érezték a soproni régió osztrák és magyar oldalát. Katrin és Birgit szüleik útját folytatva megtalálták helyüket és szerepüket a családi borászatban. A fiatalok Magyarországon tizenhárom hektáron tevékenykednek, s elsők között a borvidéken biotermesztést folytatnak.

Birgit a szakmai, Katrin a marketingfeladatokban mélyül el. Hazánkban ritkaságszámba mennek a női borászok, e szakterületen leginkább férfiak jeleskednek. A két fiatal nő azonban szorgalmával, szaktudásával, hazai és nemzetközi szinten rendszeresen díjazott boraival öregbíti a Soproni borvidék hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!