Sopron és környéke

2016.08.10. 17:10

Ismét barokk ételeket főznek Fertődön

A 17. századi konyha elevenedik meg augusztus 12-én és 13-án Fertődön, az Esterházy-kastély udvarán, ahol negyedik alkalommal rendezik meg a barokk ételfőző fesztivált

MTA

Klötzl Géza, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a 2013-ban elindított kezdeményezés  célja a magyar konyha népszerűsítése, valamint hogy a kastély  koncertprogramjai mellett gasztronómiai élményt is nyújtsanak a  látogatóknak.   


Három kategóriában versenyeznek majd a résztvevők: pénteken a  térség településeinek vezetői mérik össze tudásukat a  Polgármesterek Kupája elnevezésű versenyen, szombaton az Úri Konyha  és a Csárda Konyha kategóriákban készítenek ételeket a csapatok.   


A Polgármesterek Kupája kategóriában a csapatoknak a saját  maguk által választott alapanyagból a barokk korra jellemző  ételeket kell készíteniük, a kor ízvilágát és főzési-sütési  lehetőségeit bemutatva. Ennek megfelelően bográcsban, nyárson,  tárcsán vagy kemencében készülnek majd az ételek kizárólag friss  fűszernövények felhasználásával.   


Szombaton a Csárda konyha kategóriában főként bográcsban főnek  majd a pörköltes alapú ételek, az Úri konyha kategóriában pedig  hatfogásos ételeket készítenek a csapatok. Ez utóbbi kategóriában  idén szürkemarhát, szarvasgerincet, vaddisznót, kacsát és gombát  kapnak a csapatok, de a maguk által vitt alapanyagokat is  felhasználhatják.   


A főzéshez a friss fűszereket a Pannonhalmi Főapátság  Gyógynövénykertjéből kapják, a Zirci Főapátság pedig kézműves  söröket biztosít.    


Klötzl Géza hangsúlyozta: a rendezvény ingyenes, s idén már a  Vajdaság, Felvidék és Erdély mellett Ausztriából és Szlovéniából is  érkeznek vendégek. A főzőverseny mellett kézműves kirakodóvásár is lesz, ahol  délutánonként zenei bemutatókat is tartanak, főként helyi  fellépőkkel - fűzte hozzá.    


 Klötzl Géza elmondta azt is, hogy szombaton hazai  gasztrobemutatót is tartanak, amelyen részt vesz mások mellett  Esterházy Antal, Esterházy Svetlana, Talhammer Tímea, a  Bécsi-Magyar Nagykövetség kulturális attaséja, Dékány Árpád Sixtus  zirci főapát és Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!