Sopron és környéke

2017.03.27. 09:00

Ipari helyett lakópark a soproni vasöntöde helyén

A soproni bezárt vasöntöde sorsával kapcsolatban nyilatkozott lapunknak dr. Walter Huber, a létesítmény osztrák tulajdonosa. A hasznosítás tekintetében feloldhatatlannak tűnő ellentét van a vállalkozó elképzelései és a helyi önkormányzat között.

Gosztonyi Miklós

„Egyre elkeserítőbben néz ki az egykori vasöntöde" címmel legutóbb idén február 23-án írtunk az ingatlan siralmas állapotáról. Az osztrák tulajdonos terveivel kapcsolatos kérdéseinkre most kaptunk választ dr. Walter Hubertől, aki egy bécsújhelyi cég ügyvezetője. 


Mint megtudtuk, annak idején azt tervezték, hogy a soproni vasöntöde irodaépületét és csarnokait felújítják, s azokat gazdasági társaságoknak adják bérbe. Az ipari cégeket azonban nem érdekelte ez a lehetőség, így a partneri szándék hiányában nem jártak sikerrel. Ugyanakkor tapasztalták, hogy Sopron lakossága egyre csak növekszik az Ausztriában munkát vállaló, s emiatt Magyarország távolabbi vidékeiről a nyugati térségbe érkezők nagy száma következtében. A lakáspiac igényeit érzékelve vetődött fel a gondolat, hogy az Ágfalvi úti egykori vasöntöde 40 ezer négyzetméteres ingatlanán komplett lakóparkot hozzanak létre, szolgáltatóegységekkel. 


A bökkenő az volt, hogy az önkormányzat ipari területként tartja számon a néhai vasöntödét. Rákérdeztek ugyan az átminősítés lehetőségére, de nem kaptak kedvező választ. „Pedig a realitásokat számba véve úgy tűnik, ez lenne a legjobb megoldás az adott terület hasznosítására. Szeretnénk megjegyezni, hogy cégünk 300 millió forint építményadót fizetett be az elmúlt években a soproni önkormányzatnak" – áll egyebek mellett tájékoztató levelükben.


– Mindezzel kapcsolatban várható-e változás a jövőben? – kérdeztük az önkormányzat városfejlesztési bizottsága elnökétől. Mágel Ágost újból megerősítette: a szabályozási terv azt a területet továbbra is iparterületként kezeli. Nem lehet belőle kiemelni egy ingatlant, hiszen az Ágfalvi út azon oldalán végig ipari üzemek működnek. Oda lakóövezetet elképzelni nem lehet. Annál is inkább nem, mivel valószínűsíthető, hogy a vasöntöde korábbi működésekor a területet különféle szennyeződések érhették. 


Ezek után továbbra is nyitott marad a kérdés: mikor rendeződhet megnyugtató módon az ingatlan sorsa? 

Feloldhatatlannak tűnik a tulajdonos és az önkormányzat közötti nézetellentét: a vasöntöde ingatlana csak iparilag hasznosítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!