Sopron és környéke

2016.01.07. 09:45

Indulhat a szomszédháború

A szakma és a közvélemény is egyetért azzal, hogy csökkenteni kell az építéshatósági ügyekben a bürokratikus terheket.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

A háromszáz négyzetméternél kisebb házak esetén egy új jogszabály eltörölte az építési engedélyezési eljárást, ezentúl az építőnek csak bejelentési kötelezettsége lesz. Ez így első hallásra rengeteg kérdést vet fel, amikre egyelőre még sem a szakma, sem az építkezők nem ismerik a válaszokat.

Pandur Attila tavasszal kezd családi háza építésébe. Már tavaly megterveztette otthonát, sőt, az engedélye is megvan, úgyhogy rá már nem vonatkozik a változás.

– Nem bánom, hogy én már végigjártam az engedélyezési eljárást, mert így biztos lehetek benne, hogy minden rendben van, nem kell az építkezés közben attól tartanom, hogy egy szomszéd vagy egy hivatal hátráltat, módosítást kér, illetve a nemtetszését fejezi ki. Olvastam a változásról, de ez így a részletek kidolgozása nélkül szerintem sok vitára ad majd okot – fogalmazott Pandur Attila.


Pandur Attila
Pandur Attila

A megkérdezett szakemberek is azt mondják, valójában még véleményezni sem tudják a bürokráciacsökkentés jegyében született salátatörvény rájuk vonatkozó passzusait, annyi a részleteket érintő megválaszolatlan kérdés. És a félelem. Mert azzal ugyan egyetértenek az építészek, tervezők, kivitelezők, hogy a hivatali eljárásokat időben és papírban csökkenteni kell, de nem mindegy, milyen áron. "Most mintha kiöntötték volna a vízzel együtt a gyereket is" – mondják. A jogszabályokat persze ezután is be kell tartani, terveket továbbra is készíteni kell, de kockázatokat rejthet magában az új szabályozás.

Egyelőre annyi biztos, hogy a 300 négyzetmétert meg nem haladó építkezésekhez eztán nem kell engedélyt kérni, csupán a kivitelezés előtt 15 nappal a hatóságnál bejelenteni. Csupán egy egyszerűsített tartalmú műszaki dokumentációt kell beadni véleményezésre, a hatóság pedig az építkezést ellenőrizheti, ha attól eltérőt, illetve a hatályos jogszabályoknak ellentmondót tapasztal, akkor közbeléphet, vagy a bejelentés tartalmától eltérően megépülő épület használatbavételét megtagadhatja.

Januártól csupán egyszerűsített tartalmú műszaki dokumentációt kell beadni véleményezésre. Fotó: Magasi
Januártól csupán egyszerűsített tartalmú műszaki dokumentációt kell beadni véleményezésre. Fotó: Magasi



A szakemberek értelmezése szerint elrendelheti a visszabontást is, ami egyrészt rendkívül költséges, másrészt pedig jogi vita alapja. Mindez pereket és rengeteg szomszédvitát vetít előre, hiszen épeszű ember nem fogja hagyni, hogy mondjuk a lövéri villája mellé valaki négylakásos apartmanházat építsen.

Aki eddig szabálykövető volt, az is marad, de aki a kiskapukat keresi, annak most szélesre tárták az ajtót...
Felmerül az a kérdés is, hogy mindez hogy érinti a városképet. Attól is félnek a bennfentesek, hogy az új szabályozás a simliseknek kedvez: aki eddig is szabálykövető volt, az is marad, de aki a kiskapukat keresi, annak most szélesre tárták az ajtót...

A Magyar Építész Kamara közleményben kérte a kormányt, hogy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységgel kapcsolatban azonnal kezdje meg a felelős szervezetekkel a családi otthonteremtést, építést segítő, az építész, megbízó, kivitelező és ellenőrző hatóság viszonyát új alapra helyező feladatok áttekintését és meghatározását. Merthogy egyelőre nem világos, milyen paraméterekkel fogják ellenőrizni, pláne szankcionálni, ha valaki nem a hatályos rendezési terveknek és települési szabályoknak megfelelően épít. Mekkora lesz a felelőssége ebben a tervezőnek, a kivitelezőnek, az építtetőnek vagy éppen a települési hivataloknak?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!