Sopron és környéke

2016.09.12. 11:31

Indítják a vetnivalókat Nagylózson

kisalfold.hu

A Nagylózsi Növény Kft.-ben az elmúlt hetekben feszített ütemben zajlott a vetőmag-előállítás és a csomagolás. Az agrárvállalkozás földjein már megindult az őszi vetések talaj-előkészítési és vetési  munkálata, üzemükben pedig az őszi vetőmagok fémzárolása.


E hónapban és októberben szállítják a kalászosok vető- magjait a nagykereskedőkhöz és a gazdákhoz.  


Homor Antal és Hadarits Kálmán ügyvezetők részletezték, idén összességében mintegy ezer tonna vetőmagot állítottak elő őszi búzából, őszi-tavaszi árpából, s ez a tavalyinál 5–10 százalékkal több. A termelési költség azonban az elmúlt évhez képest húsz százalékkal drágult, pedig a vetőmag-előállítás eleve nagyobb ráfordítást igényel, azaz többe kerül, mint az étkezési vagy a takarmánygabonák esetében.


Sok pénzt emészt fel az egy- és kétszikű gyomok elleni permetezés, a gombabetegségek elleni védelem, a szükséges szelekciós munkák, a vetőmagszemlék és a keveredésmentes tárolás.

Háromszáz hektáron

A kft. 715 hektáron gazdálkodik, ebből 300 hektáron termeszt kalászosvetőmag-alapanyagot. Az erdőközeli táblákon gyakran jelentkezik vadkár.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!