Sopron és környéke

2019.08.05. 16:20

Idén is előadják Az öröm útját

,,Az öröm útja" című zenés misztériumjáték ez évben augusztus 8-9-én, csütörtökön és pénteken 21 órakor kezdődik a fertőszéplaki Széchényi-kastély udvarán. Mint tavaly, idén is Betuker Botond a rendező, aki sok újdonságot ígér.

Gosztonyi Miklós

A tavalyi előadásokat kitörő lelkesedés fogadta, az élményt hosszan tartó tapsviharral köszönte meg a közönség. A fertőszéplaki zenés misztériumjátékot akkor dr. Veres András megyés püspök és Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész is megtekintette.

 

– Mondhatni, idén is minden örömút Fertőszéplakra vezet. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a tavalyi siker után a misztériumjáték idei változatának rendezését is rám bízták. Ez komoly kihívást jelent, hiszen nyilvánvaló, új elemekkel szükséges frissíteni a darabot, nem lehet még egyszer ugyanolyan „Az öröm útja", mint tavaly – nyilatkozta a Kisalföldnek Betuker Botond. – Többször egyeztettem dr. Kovács Andrással, a szövegkönyv szerzőjével – a soproni Orsolya-gimnázium igazgatójával –, s a közös munka eredményes volt. Úgy érzem, rendezői elképzeléseimet nagyban segíti, hogy pluszgondolatokkal bővült a szövegkönyv, ezáltal a korábbinál is kidolgozottabb jeleneteket állíthatok színpadra. A színpadi játék színesedik, s az animált vetítésekkel élményszerűbbé váló hátterek is megsokasodnak. Néhány jelenet megkomponálásánál egy-egy szakrális festmény tablóképének élő megidézésére törekszem. Ezzel együtt jobban nyúlok a fényvilág és a színjátéki tér adta lehetőségekhez, valamint a színpad kialakításában és a technikai berendezések alkalmazásában is lesznek újdonságok. A népes szereplőgárda között is új arcokat fedezhet fel a nagyérdemű. Mária Magdolnát ezúttal Tischler Noémi, Máriát Horváthné Kiss Rita, Tamás szerepét Plechl Richárd alakítja, ugyanakkor Jézust ahogy tavaly, idén is Schmuck Domonkos eleveníti meg.

Betuker Botond persze nem akar előre minden részletet elárulni, de hozzáfűzte: azt szeretné elérni, hogy a tavalyi előadás színvonalának megőrzésén túl egy kis „fűszerezéssel" még ízesebb és katartikusabb előadás élményével gazdagodjon a közönség. – A lelkes és dicséretet érdemlő amatőr színészekkel együtt bízom abban, hogy azoknak is az újdonság erejével hat majd a misztériumjáték, akik azt már az elmúlt években látták – fogalmazott a rendező, Betuker Botond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!