Sopron és környéke

2018.10.23. 21:36

Hősökre emlékeztek Sopronban - Adjuk tovább 1956 eszméit a felnövekvő ifjúságnak - fotók

Méltó módon ünnepelte Sopron és a város egyeteme az ötvenhatos forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóját.

Gosztonyi Miklós

Sopron 1956-os eseményeiben az egyetemi ifjúság nagy szerepet játszott. A forradalom hőseire való megemlékezés is a Soproni Egyetem ’56-os emlékművénél kezdődött, a Himnusz eléneklésével. Ezt követően dr. Alpár Tibor, az egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese ünnepi köszöntőjében kiemelte: az 56-os diákság nagyszerű példamutatása szabadságvágyból, igazságérzetből és a cselekvésre kész hazaszeretetből fakadt.  

A program Orbán Júlia előadóművész és Bende Attila doktorandusz irodalmi összeállításával folytatódott: Faludy  

György és Illyés Gyula verseinek veretes előadásával adóztak a forradalom szellemisége előtt. 

Október 23. - Hősökre emlékeztek Sopronban. Fotók: Magasi Dávid


A szónok, dr. ifj. Sarkady Sándor történész a tőle megszokott lelkesültséggel idézte fel az akkori napok forradalmi hevületét, az ezeregyszáz egyetemista és a hozzájuk csatlakozott emberek áldozatát, hősiességét, hogy lerázzák magukról a szovjet béklyót. – 1848 márciusának szelleme ragyogott az '56-os októberi ifjak előtt. Akkor már minden változásért kiáltott. Sopron forradalma a maga vértelenségével példátlan e hazában. 1990 óta őrizzük ’56 pislákoló fényét. Törekedjünk arra, hogy továbbadjuk ’56 eszméit a felnövekvő ifjúságnak – hangoztatta.

Galéria!


– 1956. október 23-a örökre be van jegyezve a szabad népek krónikáiba. A bátorság, az öntudat, a diadal napja volt. Nincs még olyan nap a történelemben, amely világosabban bizonyította volna az ember szabadságvágyának örök olthatatlanságát, bármily csekély lenne az esély, s bármekkora áldozatot követelne. J. F. Kennedy, a későbbi amerikai elnök e szavakkal méltatta a magyar forradalom és szabadságharcot 1960. október 23-án – utalt 1956 világra szóló jelentőségére Fodor Tamás polgármester a Széchenyi téri '56-os emlékműnél. Hangsúlyozta, az akkori forradalom hozzájárult a kommunizmus bukásához. – 1956 októbere történelmünk legfényesebb függetlenségi harca volt az elnyomó rendszer ellen. Akkor sokan sokfélét akartak, de közösen  

legfőképpen a függetlenséget és a szabadságot – húzta alá.


Az ünnepi műsorban Papp Attila és Molnár Anikó, a Petőfi Színház művészei léptek fel, s a jelenlévő sokaság ugyancsak  szép tapssal jutalmazta a Sopron Balett „Lélekdobbanások" című, Demcsák Ottó-koreográfiát. A megemlékezések koszorúzással és a hősök előtti tiszteletadással fejeződtek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!