Sopron és környéke

2014.04.29. 15:04

Hogyan történhetett? Elgurult öt mozdony Sopronban - Fertőbozig jutottak

A kisalfold.hu információi szerint öt, egymáshoz kapcsolt mozdony ˝lépett meg˝ a soproni GYSEV pályaudvarról. A fertőbozi állomáson álltak meg.

kisalfold.hu


A soproni pályaudvaron ideiglenesen tárolt, öt darab összekapcsolt,  mozdonyvezetői felügyelet nélküli ÖBB Taurus mozdony ˝megfutamodott˝ az állomásról április 22-én éjszaka.

A mozdonyok kigurultak Fertőboz irányába, majd az állomás bejárati jelzőjénél megállt a szerelvény - tudatta a kisalfold.hu megkeresésére   GYSEV Zrt.

Az említett időpontban az érintett szakaszon vonatközlekedés nem volt.

A megfutamodott mozdonyok mozgását a vasúttársaság forgalmi személyzete folyamatosan kontrollálta, a biztosítóberendezések rendben működtek. Az eset körülményeit az ÖBB és a GYSEV Zrt. közösen vizsgálja.

Soprontól tizenegy kilométerre van a fertőbozi állomás. Ezen a szakaszon a vasúti pályát egy helyen, Kópházánál keresztezi közút. Információnk szerint a fénysorompó automatikusan működött. Így elvileg a mozdonyok áthaladásakor piros fényt mutatott az autósoknak.

- Az új gyártású vasúti mozdonyok, vagy a Flirt motorvonatok könnyen gurulnak. A szóban lévő egyik 86 tonnás Taurust alapesetben például három ember is eltolna - tudtuk meg szakmai körökből.  - Így előfordulhat, hogy ezen mozdonyok a nem megfelelő, vagy elégtelen befékezéskor maguktól elgurulnak.

Portálunk úgy tudja, hogy a Taurusba egy fontos biztonsági eszközt is beszereltek, amelyek önmaguktól is működésbe lépnek. Információink szerint ennek köszönhetően állt meg a szerelvény Fertőboz előtt.

Az elgurulással, megfutamodással kapcsolatos teendőkkel külön utasítás áll a szakemberek rendelkezésére.

A már említett kontrollálás általánosságban pedig azt jelenti, hogy a szakemberek a szerelvénynek szabad utat biztosítanak, azaz olyan állomásra, vagy helyre terelhetik, ahol önmagától is megállhat.

Közben pedig meg kell oldani, hogy szemből se érkezzen szerelvény. S közben a balesetveszélyt a minimálisra csökkentik.

Lejt a pálya

A soproni állomás helyzete miatt Győr és Szombathely irányába is lejt. A megyeszékhely felé Petőházáig, a másik vonalon pedig Nagycenkig tart az "ereszkedő".



A nyitókép illusztráció.
Forrás: kisalfold.hu archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!