Sopron és környéke

2019.08.10. 09:19

Házi kedvenceink is szenvedhetnek a hőségtől - nekünk, gazdáknak kell erre fokozottan figyelni

Házi kedvenceink ugyanúgy - vagy még jobban - szenvednek a forróságban, s csak gazdáiktól remélhetnek segítséget. Dr. Mentes Árpád állatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a buldogok, mopszok számára a hőség kifejezetten veszélyes.

Nagy Márta

A legnagyobb odafigyelés, gondoskodás ellenére is bajba kerülhetnek házi kedvenceink a nagy melegben. Bágyadtak, étvágytalanok lesznek, egy buldog pedig hőgutát kapott a minap, amikor gazdája délután sétálni vitte. Pedig ügyelt rá, hogy árnyékban legyen az eb. Dr. Mentes Árpád állatorvostól azt kérdeztük, hogy tehetjük négylábú barátainknak elviselhetőbbé a nyári forróságot. Hasznos tanácsokat kaptunk.


–Először is el kell mondanom, hogy vannak kutyafajták, elsősorban a buldogok és a mopsz, melyek számára a kánikula kiemelten veszélyes. Egyedi fejformájuk miatt náluk légzési nehézséget válthat ki a meleg, ami odáig fajulhat, hogy az állat életébe kerül. Őket különösen hűteni kell, de ezt minden más fajtánál is megtehetjük. A kutyák a legtöbb hőt a hasuknál adják le, itt tudjuk őket egy törülközőbe csavart jégakkuval a leghatékonyabban hűteni – mondta el a szakember, akinek az a tapasztalata, még egy újfundlandi vagy egy husky is jobban bírja a meleget, mint a most divatos tömpe orrú kutyák.


De nemcsak rájuk, minden ebre vonatkozik a jótanács: lehetőleg reggel és napnyugta után induljunk velük sétára, amikor már nincs nagy meleg. A mozgás után jöhet az etetés, főleg a nagy testű kutyáknál napi két alkalommal, de melegben minden állatnál jobb megosztani az ételt, kevésbé terheli meg őket. Tele hassal pedig hagyjuk őket pihenni.

Illusztráció/pixabay

– Arra is gondolni kell, hogy a forró aszfalt kárt tehet a kutya talpában. Minden nyáron találkozunk ilyen sérülésekkel. Márpedig a melegben minden seb, a legapróbb is, könnyebben elfertőződhet, ez pedig egy sor betegséget idéz elő – hangsúlyozza Mentes Árpád.


– Az idős, legyengült vagy beavatkozás miatt gallért viselő kutyákra pedig különösen oda kell figyelni. A gazdi talán nem is veszi észre, pláne, ha hosszú szőrű a kedvence, hogy a legyek a legkisebb sebet is megtalálták, beköpték, lárváik pedig a kutyából táplálkoznak. Sajnos minden nyáron vannak ilyen esetek. Van rá gyógymód, de jobb lenne, ha megelőznénk ezeket a szörnyű fertőzéseket – sorolja a tudnivalókat az állatorvos.


Persze a víz a legfontosabb segítség a melegben és nemcsak a kutyák, de minden élőlény esetében. Ha szeret pancsolni az állat, tegyük ezt számára lehetővé, de tiszta, szoba-hőmérsékletű víz mindig legyen előttük. Még a macskák, madarak is jobban igénylik ilyenkor a folyadékot, pedig ők bírják a meleget.

Nemcsak az orvosok, az állatbarátok is különös figyelemmel vannak a kutyákra a hőségben. Bagócsi Szabinának, a Soproni Állat- és Természetvédelmi Egyesület önkéntesének is vannak szomorú tapasztalatai:


– Nyáron gyakran kapunk jelzést autóba zárt vagy egész napra víz nélkül hagyott, láncra vert vagy bezárt kutyákról. Ilyenkor mindig kimegyünk és próbáljuk jobb belátásra bírni a gazdikat. Az esetek többségében eleget tesznek a kéréseinknek, de arra még sosem volt példa, hogy meg is köszönjék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!