Sopron és környéke

2019.07.03. 14:45

Hazaköltözik a kismama - Továbbra is kaphatja az osztrákoktól a Wochengeldet, a gyest?

A terhességi gyermekágyi segély a munkaviszonytól függően járhat Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak is. Így emiatt nem kell aggódnia a tanácsot kérő kismamának, aki megszünteti határon túli lakcímét.

kisalfold.hu

Olvasói kérdés

Már kapom a Wochengeldet, viszont valószínűleg hamarosan megszűnik Ausztriában a lakcímem, hazaköltözöm Magyarországra. Továbbra is kaphatom az osztrákoktól a Wochengeldet, a gyest, az egyéb ellátásokat?

A Wochengeldnek (terhességi gyermekágyi segély) nincs köze a lakcímhez, a munkaviszonytól függően járhat, így magyarországi lakcím esetén is megkapja a kismama, az ingázó, akárcsak a gyermekgondozási segélyt (Kinderbetreuungsgeld).

 

A Wochengeldet Ausztriában a Krankenkasse, a betegbiztosító fizeti a szülés várható időpontja előtt és után nyolc hétig. Szülés után Karenzvereinbarungot kell kötni a munkáltatóval, ami egy megállapodás a szülési szabadság tartamáról. Abban egyezik meg a dolgozó a főnökével, hogy szülés után mennyi idővel megy vissza dolgozni. Ha a kismama jogosult Wochengeldre, akkor a gyes folyósítása csak azután kezdődhet el, amikor már nem kap Wochengeldet.

 

Ausztriában az anyasági anyagi hozzájárulás – éppúgy, mint Magyarországon – az édesanyák és a gyermekeik számára járó, nem egyszeri jellegű, hanem egy adott időszakra szóló juttatás. Ausztriában ezek közé tartozik a Wochengeld, a Kinderbetreuungsgeld és a Familienbeihilfe (családi pótlék). Ilyet ingázók is igényelhetnek, illetve megkaphatják Ausztriából a magyar és az osztrák családi pótlék közti különbözetet.

 

Egyes ausztriai települések, tartományok emellett nyújtanak egyszeri támogatásokat is, amiket csak bizonyos feltételek megléte esetén lehet igényelni. Ezekről az adott települések hivatalaiban, önkormányzatainál (Gemeindeamt, Magistrat) kérhetnek tájékoztatást az érdeklődők. Abban az ausztriai városban vagy faluban, amelyben a gyermekével él az édesanya.

A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Ausztriai–Magyar Ügyek Tanácsadó Iroda – Hitel, állami támogatások (Andesz 2006 Bt.), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!