Sopron és környéke

2019.04.15. 09:00

Hasznosítják a fahalmokat

Az M85-ös gyorsforgalmi út nyomvonala mentén kitermelt fák hatalmas halmaival találkozhatnak az arra közlekedők. A tűzifának valót értékesítik, a gyökereket, ágakat pedig ledarálják.

Gosztonyi Miklós

– A kivitelezés alatt álló M85-ös gyorsforgalmi út Csorna–Fertőrákos csomópont közötti, 57,5 kilométeres szakaszán 979 ezer négyzetméterről összesen 8,9 ezer köbméter fát, tuskót és gyökérzetet termeltek ki – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. illetékese. A tuskót, gyökérzetet a kiszáradást követően ledarálják, s azt erdészeti utak javítására vagy erdőterületek talajtakarására használják fel. Az út menti fahalmok sorsáról – önkormányzati ingatlanokról származók esetében – az érintett települések, állami ingatlanoknál a jogosult vagyonkezelők határoznak. A NIF Zrt. által megvásárolt magáningatlanoknál a famennyiség fölött a NIF Zrt. rendelkezik. A társaság a fát a NIF Zrt. honlapján közzétett felhívás útján értékesíti.


– Pereszteg egy önkormányzati földutat biztosított az M85-öshöz. Igény szerint szállították volna az általunk megadott helyre az onnan kitermelt fát, de mi inkább a piaci ellenértéket kértük – tájékoztatott Sellei Tamás polgármester. – Azért is döntöttünk e lehetőség mellett, mivel van saját erdőterületünk, tartalékfánk a szociális tűzifa biztosításához. Így legalább nyolcszázezer forinttal nőtt a falu büdzséje. 

 

A kivágott fák, törzsek, ágak és gyökérhalmok irdatlan sokasága nem vész kárba. Fotó: Magasi

A kivágott fák, törzsek, ágak és gyökérhalmok irdatlan sokasága nem vész kárba. Fotó: Magasi


Fertődön viszont a késő ősszel és az idén kiosztott szociális tűzifa az M85-ös nyomvonalról származott. – Mint korábban, a múlt évben is pályáztunk állami forrásra, hogy fát oszthassunk ki a jogosultak között. A Taeg Zrt.-n keresztül már olyan tüzelőt kaptunk, amelyet az M85-ös út nyomvonalánál termeltek ki.


Önkormányzatunk közvetlenül nem érintett az M85-ös út fáival kapcsolatban – mondta Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere. 


– Röjtökmuzsaj önkormányzati árokpartról és útról kis mennyiségű, alig hat köbméter, zömmel nyárfával gazdagodott. Ipari üzemnek vagy erőműnek értékesítjük e puhafát, amelynek értéke nem éri el a hetvenezer forintot – nyilatkozta Kiss József polgármester.


A GYSEV ugyanakkor mintegy 43 köbméter fa fölött rendelkezhet. Mint megtudtuk, a projektet irányító konzorcium fakivágási és tereprendezési munkáit végző alvállalkozója nyújtotta be vételi igényét a famennyiségre.

A Közút közzéteszi


A Magyar Közút közlése szerint az útépítéseknél kitermelt, állami vagyont képező fákat mérnökségeik telephelyeire szállítják, depózzák és értékesítik. A kivágott faanyagokból összeállított csomagokra kizárólag szociális célú hasznosításra pályázhatnak az önkormányzatok. A program országos, így bármelyik önkormányzat adhat be igényt a www.kozut.hu oldalon található tűzifacsomagokra, amelyeket folyamatosan aktualizálnak. A pályázatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!