Sopron és környéke

2019.04.03. 18:39

Három nap alatt elveszett kincsek - kiállítás nyílt a fraknói várban - fotók

"300 évig gyűjtetett - 3 nap alatt elveszett" címmel nyílt időszakos, október 31-ig látogatható tárlat Fraknó várában a történelmi Esterházy család kincseiről és azok 1919-es proletárdiktatúra alatti elhurcolásáról.

kisalfold.hu

"300 évig gyűjtetett – 3 nap alatt elveszett" címmel nyílt időszakos, október 31-ig látogatható tárlat Fraknó várában a történelmi Esterházy család kincseiről és azok 1919-es proletárdiktatúra alatti elhurcolásáról.


A fraknói várban az Esterházy Magánalapítvány szervezésében a száz évvel ezelőtt kikiáltott magyar proletárdiktatúra műkincsszerzési önkényes gyakorlatáról emlékeztek meg: miként sajátították ki, "szocializálták" az arisztokrata családok – közte az Esterházyak – magángyűjteményeit.


A tárlat megnyitóján részt vett dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány igazgatósági tagja; Esterházy György; dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténész-főmuzeológusa, Czigány Balázs, a magánalapítvány igazgatóhelyettese; dr. Hatos László történész, aki tébolynak nevezte a proletárdiktatúra elképzeléseit, például azt, hogy annak idején az is felvetődött: adják el Hollandiában a Szentkoronát, jó pénzt fizetnének érte. A tárlatot megtisztelte jelenlétével Verena Dunst, a Burgenlandi Tartományi Tanács elnöke is.

 

Pillanatképek a tárlatról


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!