Sopron és környéke

2014.10.15. 11:38

Halotthamvasztó épülne a határ mellett Sopronnál

Hat év után ismét felmerült: egy cég halotthamvasztót építene Sopronkeresztúron (Deutschkreuz). Ön mit gondol? Szavazás.

kisalfold.hu

  
Először 2008-ban merült fel a határ menti Sopronkeresztúron (Deutschkreuz), hogy egy vállalkozó halotthamvasztót építene. Az ötlet akkor nem valósult meg, de a terveket a közelmúltban ismét elővették.

Az új elképzeléseket a napokban mutatták be a település lakóinak.

Mint azt a burgenland.orf.at a tudósításában felidézte, a korábbi közmeghallgatásokon átlagosan ötvenen vettek részt, most azonban mintegy 250-en jelentek meg.

Elhangzott, a bajorországi kft., mintegy 2 millió eurós beruházást hajtana végre a településen. A cég vezérigazgatója Robert Hartl, kifejtette, tudja, tíz évvel ezelőtt nagy volt az ellenállás. Most azért mentek el, hogy tisztázzák a felmerült kérdéseket.

250-en vettek részt a közmeghallgatáson. Fotó: burgenland.orf.at250-en vettek részt a közmeghallgatáson. Fotó: burgenland.orf.at

250-en vettek részt a közmeghallgatáson. Fotó: burgenland.orf.at250-en vettek részt a közmeghallgatáson. Fotó: burgenland.orf.at

Manfred Kölly, a mezőváros polgármestere elmondta, az engedélyezés még folyamatban van. Meg kell vizsgálni, hogy az új létesítmény milyen környezeti hatással jár.

A tervek szerint öt új munkahely is létrejöhet majd. A piaci szereplők szerint a sopronkeresztúri krematóriumban éves szinten 200-600 hamvasztást végeznek majd el.

A projekt ellenzői, köztük Claudia Pingitzer (szociáldemokrata párt) tartanak az egészségügyi károktól is. Van olyan tanulmány, amely szerint a krematórium károsítja a környezetet.

Andreas Kacsits (néppárt) szerint sem kell a halotthamvasztó. Érvként azt hozta fel, hogy a település 150 kilométeres körzetében három ilyen létesítmény is működik.



A közmeghallgatáson megjelentek népszavazás kiírását követelték az ügyben. Manfred Kölly polgármester pedig további megbeszéléseket szorgalmazott.

A halotthamvasztó megépítésének gondolata Magyarországon is heves vitákat váltott ki.

2001. nyarán helyi népszavazást tartottak Kópházán arról, hogy épüljön-e krematórium a faluban.

Akkor a szavazásra jogosult 1495 lakos 58 százaléka járult az urnákhoz. Többségük (78 százalék) nem mondott a krematóriumra, így ez a kérdés lekerült a napirendről.

2009-ben pedig Ebergőcön tartottak helyi népszavazást. Harminchat igen, hatvankilenc nem mellett úgy döntött a falu lakossága, hogy nem épülhet meg a település határába tervezett halotthamvasztó.

A beruházás összértékét egyébként mintegy 200 millió forintra tervezték és tíz helybélinek adott volna munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!