Sopron és környéke

2019.06.03. 13:49

Hagyományőrzők ünnepeltek Undon

Fennállásának negyvenötödik évfordulóját ünnepelte szombaton az undi Veseli Gradiąćcanci néptánccsoport. A horvát hagyományőrzők népszokásaikat is felelevenítették a népes vendégsereg előtt.

Nagy Márta

Tánccal, énekkel, tamburazenével és az undi népszokások felelevenítésével ünnepelte negyvenötödik születésnapját a nemrég Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal is elismert undi Veseli Gradišcanci néptánccsoport szombaton. Rengeteg vendég előtt mutatták be, mennyire elkötelezettek a horvát hagyományok őrzése mellett.


A falu apraja-nagyja mellett Ausztriából és Horvátországból is érkeztek gratulálók a jeles ünnepre. Köszöntötte az együttest Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, és ajándékkal érkezett a jubileumra Pintér Tamás, a falu polgármestere is.

Az ünnepeltek adták a műsort Undon, miközben bemutatták a horvát folklór gyöngyszemeit. Fotó: N. M.

– Még szinte gyerek voltam, amikor rám maradt az együttes vezetése, amit azóta is szívvel-lélekkel végzek – mondta el a Kisalföldnek Koloszár István, az együttes vezetője. Generációk táncoltak és énekeltek a keze alatt, fellépéseik megszámlálhatatlanok, de az egyik legnagyobb érdemük, hogy élővé teszik a horvát népszokásokat a faluban. Ebből is kaptak ízelítőt a születésnap vendégei; megelevenedtek többek között a Szent Luca-napi, karácsonyi, farsangi szokások, a húsvéti kerepelés, az Isten-keresés. Bebizonyították azt is, van folytatás, a legkisebbek is felléptek a rendezvénypajta színpadán.


Undon körülbelül kétharmad arányban élnek a horvát nemzetiségűek, de szinte az egész falu tartja a szokásokat. A gyönyörű népviseletek itt bizony gyakran előkerülnek és még szebbé teszik az undi ünnepeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!