Sopron és környéke

2018.06.26. 10:19

Ha megszólal, jó tudni - Anyanyelvhasználat az osztrák munkahelyeken

Az osztrák cégek vezetői arra hívhatják fel külföldi dolgozóik figyelmét, hogy ha nem csak magyarok tartózkodnak egy munkaterületen az üzemen belül, akkor lehetőség szerint egymás között is németül kommunikáljanak.

kisalfold.hu

Olvasói kérdés


Behívatta az osztrák vezetőnk az ausztriai munkahelyünkön dolgozó összes magyart külön-külön és mindannyiunkat figyelmeztetett, hogy egymás között sem beszélhetünk magyarul. Persze egyesével egyikünk se mert neki ellentmondani, de tisztességes ez így? Nem szabályellenes egy ilyen tiltás? Nem ártunk vele senkinek. Kérhetünk valahol emiatt segítséget?

Az osztrák cégek vezetői arra hívhatják fel külföldi dolgozóik figyelmét, hogy ha nem csak magyarok tartózkodnak egy munkaterületen az üzemen belül – vagy épp az egyik főnök hallótávolságon belül van –, akkor lehetőség szerint egymás között is németül kommunikáljanak. Ez a munkaszervezés, a munkabiztonság miatt fontos lehet és így is illik tenni. De ez kérés szokott lenni a vezetőktől, nem hivatalos utasítás.


Ha olvasóink úgy érzik, szabályellenesen tiltották meg az anyanyelvük használatát, jelezzék ezt vezetőiknek vagy megkérhetik az osztrák szakszervezetet, tegye meg ezt helyettük.

Illusztráció

A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Ausztriai–Magyar Ügyek Tanácsadó Iroda – Hitel, állami támogatások (Andesz 2006 Bt.), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!