Sopron és környéke

2018.03.28. 09:32

Gazdasági fórum Lövőn - A nyugati bérek közelítése a cél

A magyar gazdaság az államadósság, a fogyasztás, a munkanélküliség, a reálbér-növekedés és a beruházások szempontjából a rendszerváltás óta nem volt olyan kedvező helyzetben, mint most.

kisalfold.hu

Erről Parragh László, a Magyar kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt Lövőn, a nyugat-dunántúli régió gazdasági fórumán. – Sopron és vonzáskörzete mondhatni Bécs „elővárosa", s Ausztria munkaerő-elszívó hatása más osztrák határ menti térségekben is érvényesül. Megértjük a munkavállalók egyéni szempontjait, de ez a helyzet egyben terhet is jelent a hazai településeknek: a magyar ingázó külföldön adózik, viszont idehaza veszi igénybe az óvodát, iskolát, egészségügyet, utat, egyéb infrastruktúrát – részletezte az elnök.


– Ezt látván a kamara bérfelzárkóztatási indítvánnyal fordult két éve a kormányzathoz, mert szerintünk ha közelítenének a hazai bérek a nyugati keresetekhez, megoldódna ez a kérdés. Ajánlottuk, hogy az inflációnál lényegesen magasabb mértékben emelkedjenek a jövedelmek, ezzel párhuzamosan csökkenjenek a közterhek. A megállapodást megkötöttük, s tavaly 25 százalékkal nőtt a szakmunkások bérminimuma, s 12 százalékkal a minimálbér. Ez a folyamat jellemzi az idei évet is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!