Sopron és környéke

2016.10.27. 10:43

Fújhatják - Engedély van, de egyke marad a lövői szélkerék

Az országban egyetlen helyen, Lövőn épülhetne szélkerék, a beruházó azonban kivár.

P. Horváth László

Idén tavaszi hír volt, hogy május 8-án Németországban, a napos, szeles nap-, szél-, vízi- és biomassza-erőművek termelték meg az ország elfogyasztott energiának közel kilencven százalékát. Azaz órákon át áram többlet volt. A szomszédos országban,Ausztriában is nagy hagyománya van a környezettudatosságnak. Bármerre is járunk például Burgenlandban rögtön szembetűnik a szélkerekek sokasága.


Teljes "erdők" nőttek ki a Fertő tó partján, s alig van olyan térség a tartományban, ahol ne forognának a rotorok. S mindez évről évre tovább bővül.


Ezzel szemben Magyarországon egyelőre a – 100-150  méter – magas oszlopok miatt biztosan nem változik a táj látképe.


Mint azt korábban beszámoltunk a legtöbb szélerőmű a megyében Mosonmagyaróváron és környékén (Újrónafő, Mosonszolnok, Levél, Mecsér) található, de az elmúlt években továbbiak épültek Csornán, Nagylózson és Sopronkövesden.


A szomszédos településen, Lövőn pedig egyetlen egy működik – ez utóbbit már mi mondjuk most.


Egyelőre úgy tűnik, hogy a folytatásra várni kell.


Lehetőség pedig lenne. A lövői szélkereket működtető budapesti cég rendelkezik az országban az egyetlen szélerőmű megépítésre szóló engedéllyel. S ennek értelmében a megtermelt áramot át is venné a rendszert irányító Mavir. Úgy tudjuk, ehhez hosszadalmas bírósági pereskedés vezetett. (Az elosztás rendszeréről lásd keretes írásunkat).

 Lövőn 2010-ben épült meg az egyetlen szélkerék. Lest folytatás?

Lövőn 2010-ben épült meg az egyetlen szélkerék. Lesz folytatás?


A Kisalföld információi szerint ennek ellenére mégsem várható, hogy a közeljövőben megjelenjenek a nagy munkagépek, és hozzákezdjenek a szélkerék felállításának. A tulajdonos kft ugyanis kivár. Iparági szakértők szerint beruházás egyik fontos, de nem az egyetlen eleme az engedély megléte.


Több szempontot mérlegelnek, mielőtt meghoznák a végleges döntést. Egy-egy ilyen szélkerék bekerülési költsége meghaladja az egymilliárd forintot, megtérülési ideje pedig tíz-tizenöt év.


Ezen idő alatt pedig kiszámítható jogi környezet kell. A jelenlegi kormányzat intézkedései pedig nem nagyon afelé mutatnak, hogy kedveznének a megújuló energiát hasznosító beruházásoknak – emelték ki a megkérdezett szakemberek.


Igaz, reménysugár lehet számukra az hogy, [namelink name="Áder János"] nem írta a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain. A köztársasági elnök szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését.


Az ügyben megkerestük a lövői szélerőművet  építő céget, ahol azt közöltek lapunkkal, hogy az ügyben nem kívánnak nyilatkozni.

Kvótát osztanak

Azt, hogy mennyi villamos áramot állíthatnak elő a szélerőművek, azt a kormány határozza meg, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal osztja ki pályázat útján. Új kvótát 2006-óta azonban nem adtak ki...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!