Sopron és környéke

2018.07.05. 09:00

Főszerepben a klassz muzsika Sopronban

A Címlapon a design - betekintés a kottakészítés világába című, stílszerű tárlattal kezdődött az ünnepi hetek klasszikus zenei blokkja, a Sopron Classic a Liszt-központban.

kisalfold.hu

A megnyitón közreműködött Horváth Ábel zeneakadémiai növendék (zongora) és a Sonitus Scarbantiae Női Kar. A kiállítás anyaga – amely Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók rádió műsorvezetője zenei antikváriumából való – az elmúlt korok kottacímlapjainak grafikai tervezéséből nyújt ízelítőt. A tárlat július 15-ig látogatható.


Pataki András, a Pro Kultúra ügyvezető igazgatója a megnyitón elmondta: a Liszt-központkávézójában a ház új Yamaha zongoráján a Sopron Classic keretében fiatal soproni zenészek koncerteznek este 9-től 11-ig. A „Late Night Classik" programja ma négykezes művekből, július 10-én zongorakíséretes fuvolavarázsból, július 11-én Debussy-művekből,július 12-én kamarazenéből áll. A belépés díjtalan.

A Sopron Classic nyitányán köszöntötte a tárlat látogatóit Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók rádió műsorvezetője is.

A Sopron Classicon a Barlangszínházban július 6–7-én Rossini A sevillai borbély című vígoperáját adják elő este 8-kor. Kokas Katalin hegedűművész és a soproni Liszt szimfonikus zenekar Vivaldi Négy évszak című művét interpretálja a Fő téren szombaton 20 órakor – a koncert díjtalan –, s ugyancsak ott rendezik Horgas Eszter fuvolaművész és Falusi Mariann Simon and Garfunkel estjét vasárnap 20 órakor. A Sopron Classic barlangszínházi előadásaként játsszák Verdi Falstaff vígoperáját július 13–14-én 20 órakor, Jirzi Menzel rendezésében, míg július 14-én kórusünnepet tartanak a belvárosban 16 órától 22 óráig. Ennek zárásaként gálaműsor lesz a Fő téri színpadon 19.30-kor.


Az ünnepi hetek újdonságaként, „Déli orgonazúgás" címmel pénteken a Szent György-templomban, szombaton a bencés templomban, július 13-án az evangélikus templomban,július 14-én a Domonkos-templomban Horváth Márk orgonaművész játszik 12 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!