Sopron és környéke

2017.04.11. 09:20

Fertődi kastély: két év alatt 737,3 és 869,4 millió forint - Megújulhat az operaház is?

Befejezik a nyugati kastélyszárnyat, fejlesztik annak kiállítótereit, felújítják a Gránátos házakat és a Kínai pavilont, a Lovarda új tetőzetet kap.

mti

Folytatódik a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, az egykori eszterházai operaház újjáépítési lehetőségének vizsgálatára pedig bizottság jön létre. A vonatkozó kormányhatározatok a Magyar Közlöny hétfői számában olvashatók.


Az Esterházy-kastély fejlesztésében a 2017-es feladatok ellátására 737,3 millió forintot fordítanak az idei központi költségvetés Miniszterelnökség fejezetének javára, a 2018-as teendőkre 869,4 milliónak kell rendelkezésre állnia a jövő évi büdzsében - olvasható a dokumentumban.


A kastély-rekonstrukció IV. üteme európai uniós, az V. ütem hazai költségvetési forrásból valósulhat meg. A kormány döntött arról, hogy az V. ütem részeként befejezik a nyugati kastélyszárnyat, fejlesztik annak kiállítótereit, felújítják a  Gránátos házakat és a Kínai pavilont, a Lovarda új tetőzetet kap.


A munkálatokat a NISTEMA Kereskedelmi és Szolgáltató Nonprofit  Kft. végzi el.


A kormány egy másik határozatban döntött arról, hogy  bizottságot hoz létre, amely az eszterházai operaház  rekonstrukciójának lehetőségeit vizsgálja.


A testület feladata lesz a fertőd-eszterházai operajátszás  történeti, művészeti, szakmai feltételeinek, az operaház  újjáépítése (felépítése, rekonstruálása) lehetőségének, a  visszaépítés alternatíváinak vizsgálata, valamint a ma is álló,  illetve működő 17-18. századi udvari színházak 21. századi  működésének, fenntartási és üzemeltetési költségeinek,  műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai kérdéseinek áttekintése,  megismerése, emellett az előzetes költségbecslések, ütemezésük  elkészítése.



A bizottság elnöke a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz,  akit az általa kijelölt állami vezető helyettesít. A testület  állandó tagja a Miniszterelnökség  kulturális örökségvédelemért  felelős helyettes államtitkára, az Emberi Erőforrások Minisztériuma  kultúráért felelős államtitkára, a nemzetgazdasági tárca  közigazgatási államtitkára, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti  Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint a  Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar  Állami Operaház és a Magyar Turisztikai Ügynökség által delegált  egy-egy személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!