Sopron és környéke

2014.07.23. 15:30

Fertőd: ledőlt egy fal - Elbonthatják a teljes épületet

Egy dologban egyetértenek Fertődön: a kulturális és szolgáltató központnak határidőre el kell készülnie.

P. Horváth László

Munkatársunk a minap Fertődön járt, és azt tapasztalta, hogy mintha megtorpant volna az építkezés a leendő Kulturális és Szolgáltató Központ épületénél. Kicsit szétnézett a városban.

Irinkov D. Mihály fertődi önkormányzati képviselő a napokban kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását.

- Tudni kell, az elmúlt héten szerdán volt egy rendkívüli testületi ülés - nyilatkozta portálunknak [namelink name="Irinkov D. Mihály"].

- A közgyűlésen nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy azon a héten hétfőn ledőlt a fal egy része. Kedden pedig már meg is érkezett Budapestől a statikai vélemény, amely szerint le kell bontani az épület. Erről csak később szereztünk tudomást, így természetes volt, hogy kezdeményezzem: ezt meg kell vitatunk. Azonban a kérésem elutasították.

Így álltak a dolgok hétfőn a laktanya egykori ebédlőjénél.

Így álltak a dolgok hétfőn a laktanya egykori ebédlőjénél.

Irinkov D. Mihály meglátása szerint kizárt, hogy határidőre elkészüljön a központ. A bontás, az engedélyek beszerzése időbe és pénzbe kerül. A városnak pedig éppen ezen kettő hiányzik. Az senkinek sem lehet célja, így nekem sem, hogy meghiúsuljon a beruházás.

- Ezen projekt kapcsán az önkormányzat háromszor kettőszázezer forint büntetést kapott - húzta alá a képviselő. - A pénzügyi teljesítéssel voltak problémák. Nem mellesleg olyan munkára is szerződést kötöttek, amelyeket előzetesen meg kellett volna pályáztatni.

Az ügyben megkerestük Fertőd polgármesterét. [namelink name="Kocsis Ferenc "]érdeklődésünkre annyit közölt, mivel még folyamatban lévő ügyről van szó, így egy későbbi időpontban ad részletes tájékoztatást a témával kapcsolatban.


Mint arról portálunkon beszámoltunk, a tervek szerint ebben az épületben alakítják ki a kulturális és szolgáltató központot. A kivitelezés hosszas huzavona után idén, a nyár elején kezdődött el. Az előzményekről, és a bonyodalmakról itt olvashatnak >>

Mint írtuk, a területen megjelentek már a munkagépek. Az átalakítás során az épület egyik fala, a födém alatt több méter hosszan kidőlt. Az érintett területen egyébként három épület található. Ebből kettőt, az eredeti terveknek megfelelően lebontották.

Most arról kell dönteni, hogy a harmadik is erre a sorsra jut, vagy fel lehet újítani?

Az átépítésre váró épület.

Az átépítésre váró épület.

Bognár Zoltán, aki a Fidesz polgármester jelöltje lesz Fertődön, úgy gondolja, hogy helyiek elemi érdeke, hogy ebben a stádiumban már nem maradjon abba a beruházás.

- A város szempontjából fontos azt, hogy határidőre készüljön el a központ - tette hozzá [namelink name="Bognár Zoltán."] - A kerékpárút, a süttöri templom előtti tér, parkolók, illetve a Haydn sétány már megvalósult. Így abban az esetben, ha bukik a projekt fő eleme, akkor a korábban felvett támogatást is vissza kell fizetni. Ez pedig jelentős 2-300 millió forint kiadást jelent.

Végső esetben, akár még hitelt is fel kell venni, de a beruházás nem maradhat félben. Főként úgy, hogy most van egy nyertes pályázatunk, mert nem tudni mikor írnak ki egy másikat. Addig pedig ott maradna a torzó, miközben a városnak nagyon is szüksége lenne erre a közösségi helyre.

Bognár Zoltán kifejtette, Fertőd tavaly szabadult meg az összes adósságától, az év elején pedig éppen ezen projekt önerejére kaptak a kormányzattól 72 millió forintot.

- A rendkívüli testületi ülésen több kérdést is tisztázni lehetett volna - mondja. - Ki fizeti majd a bontás pluszköltségeit? Ki a felelős? Fél évvel ezelőtt átdolgozták a kiviteli terveket. Akkor statikailag mindent rendben találtak. Mégis, mitől dőlt ki a fal? Attól, hogy rossz állapotban van az épület, esetleg a kivitelező hibázott?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!