Sopron és környéke

2018.06.12. 09:00

Fertő parti cölöpházak: a tilalom átmeneti

Beindultak az összeesküvés-elméletek a Fertő parti cölöpházaknál elrendelt változtatási tilalom miatt. Fodor Tamás polgármester ugyanakkor hangsúlyozza: a korlátozás átmeneti és a biztonságot szolgálja.

Nagy Márta


A legutóbbi közgyűlésen úgynevezett változtatási tilalmat rendelt el a közgyűlés a Fertő tavi cölöpházak területén. Az intézkedés hátterében a tavaly tavasszal történt tűzvész és annak következményei állnak, a katasztrófavédelem szerint ugyanis az oltást nemcsak a szél, nemcsak a cölöpházak éghető alapanyaga, hanem több körülmény is jelentősen hátráltatta. A tilalomra pedig alapvetően azért van szükség, hogy hasonló ne ismétlődhessen meg.

Egyedülálló látvány volt az öbölben a cölöpházak sora. Fotó: Fülöp Zoltán 

Ennek ellenére a hírek hallatán beindultak az összeesküvés-elméletek. Vannak, akik úgy gondolják, a Fertő tavi vízitelep fejlesztésének álltak s állnak útjában a cölöpházak, mások úgy gondolják, magánberuházásoknak akar útjába állni az önkormányzat...


– Hozzám is eljutottak rémhírek, ezeknek azonban semmi közük a valósághoz – szögezte le Fodor Tamás polgármester. Elmondta, tavaly tavasszal a saját szemével látta a tűzoltók emberfeletti küzdelmét a lángokkal, de a nádfedeles cölöpházak túl közel voltak egymáshoz, a szél vitte az égő nádcsóvákat egyik épületről a másikra, nem volt elég víz, nem volt elég nagy a nyomás az oltáshoz. Be kell látni, ha a fából készült palló is tüzet fog, nem tizenegy, hanem mind a huszonhárom cölöpház leéghetett volna. 

 A pusztulás elszomorító ma is... Fotó: Magasi

A pusztulás elszomorító ma is... Fotó: Magasi

– Meg kell előznünk, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen! Olyan szabályozást kell kidolgozni, amivel a cölöpházak a jövőben megvédhetők. A változtatási tilalom átmeneti, addig tart, míg a szakemberek kidolgozzák a védelem részleteit – fogalmazott a polgármester. 


Hogy ez meddig tart és mi lesz a végeredmény, ma még megjósolni sem lehet. Az biztos, hogy a Fertő-parti cölöpházak egyedülálló értéket képviselnek, mindenkinek érdeke, hogy a leégett rész is újraépülhessen. Az is egyértelmű, hogy ezeknek a házaknak fából és nádtetővel kell készülniük, hiszen épp ez adta a különlegességüket. Kérdés, hogy az egymástól való távolságukon hogyan lehet változtatni akkor, amikor tizenkettő a régi helyén áll. A lényeg, hogy a cölöpházakban még sokáig gyönyörködhessünk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!