Sopron és környéke

2018.09.17. 10:32

Felmászni életveszélyes! Elbontásra ítéltetett a Kecske-hegyi kilátó Sopronban

El kell bontani a Szárhalmi-erdőben álló Kecske-hegyi kilátót, az 1972-ben épült fatorony korhadt, felmászni rá életveszélyes! A Taeg Zrt. körbekerítette és leszedte a lépcsőt is, aki mégis próbálkozik, az életével játszik.

Nagy Márta

A Tanulmányi Erdőgazdaság 1971–72-ben indult kilátóépítési programját a Kecske-hegyivel kezdte, talán ezért is fáj annyira a társaságnak kimondania: megette az idő a faszerkezetet, már menthetetlen a Szárhalmi-erdő fölé magasodó torony.


– Ellenőrzés során tapasztaltuk, hogy elkorhadtak a gerendavégek, ezért már a nyáron körbekerítettük a kilátót, táblákat helyeztünk ki, hogy nem látogatható, és a lépcső első fokait is leszereltük, hogy megakadályozzuk a feljutást. Szakértőket kértünk fel egy alapos vizsgálatra, de ennek eredménye is megerősíti: a kilátót sajnos le kell bontani – mondta el a Kisalföldnek Bánáti László, a Taeg Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója.

Szomorú látvány most a lezárt kilátó, de bízzunk az újjászületésében. Fotó: Magasi


Az 1905-ben elkészült eredeti kilátótorony a II. világháború alatt összedőlt és csak egy fénykép maradt fenn róla.


Ennek alapján kérte fel az erdőgazdaság Rosenstingel Antalt egy új torony terveinek elkészítésére. 1972-ben avatták a 208 méterrel a tengerszint felett álló, csaknem harmincöt négyzetméter alapterületű, 16 méter magas kilátót, aminek tízméteres kilátószintjéről csodálatos panoráma nyílik Kőhida, a Fertő és a Soproni-hegység felé.


– Szeretnénk, ha minél szélesebb körben nyilvánvaló lenne, hogy veszélyes a kilátó. Mert hiába minden óvintézkedés, így is vannak, akik felmásznak. A testi épségüket teszik kockára – int mindenkit az igazgató.


A Kecske-hegyi kilátóra tehát a lebontás vár, ám a Taeg keresi a pályázati lehetőségeket arra, hogy a helyén újraépülhessen egy biztonságos, új látványosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!