Sopron és környéke

2015.07.30. 11:29

Feldarabolják a Nyugat-magyarországi Egyetemet

Az Emmi javaslata szerint önálló egyetem lenne a soproni karokból, a mosonmagyaróvári kar és az Apáczai Csere János Kar a győri Széchenyi István Egyetemhez kerülne.


2016 szeptemberétől önálló intézményként működnének a soproni karok  - Dinnyés Álmos: augusztus 25-ig kell összeállítanunk a Nyugat-magyarországi Egyetem stratégiáját

Jelentősen átalakulhat a Nyugat-Magyarországi Egyetem – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten. Palkovics László hangsúlyozta: az NYME átalakítására azért van szükség, mert az intézmény integrációját „nem sikerült jól végrehajtani", emiatt pedig belső feszültségek alakultak ki.

- Mindenekelőtt a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóit és az ide jelentkezőket szeretném megnyugtatni, hogy az Egyetem jövője biztos, a képzések, a felvételi eljárások és a kutatási tevékenység folyik, az év elején indított szervezetfejlesztés első eredményei már kimutathatóak. További változások, a felsőoktatás jellegéből adódóan legkorábban 2016/17-es tanévtől történhetnek – hangsúlyozta elöljáróban Dinnyés Álmos, a Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárja. Az augusztus az egész magyar felsőoktatásban az egyeztetésekről, a jövő stratégiájának kidolgozásáról szól majd. Dr. Palkovics László államtitkár július 10-i soproni látogatásán megszabta a feltételeket, amelyek között hangsúlyos, hogy az átalakításra illetve új intézmények számára többlet költséget nem okozhat.

– Az augusztus a lehetőségekről is szól, de az biztos, hogy csak a hosszú távon fenntartható modellek maradhatnak. Augusztus 25-ig kell összeállítanunk a Nyugat-magyarországi Egyetem stratégiáját, működési modelljét a lehetséges alternatívákra és az üzleti tervét– mondta el Dinnyés Álmos.

Több lehetőséget is vizsgálunk, biztos pont az erős és országosan unikális erdészeti és faipari, a közgazdasági (ideértve a helyi és regionális igényeket kielégítő turizmus-vendéglátás) és a csecsemő és kisgyermeknevelő valamint az óvodapedagógus képzés.

– Vizsgáljuk, hogy a változások miként érintik a régió egységes, összehangolt a teljes vertikumot lefedő pedagógusképzését – mondja erre Dinnyés Álmos, aki szerint a meg kell találni a kormányzati, a regionális és a városi elképzelések összhangját.

– Magyarország kis ország sok felsőoktatási intézménnyel. Most az a feladat, hogy ezt ésszerűsítsük, gazdaságossá tegyük – zárta a kancellár. Mint megtudtuk, a koncepciók megalkotásába bevonták Magyarország egyik vezető üzleti tanácsadó cégét (KPMG Magyarország) és független szakértőket: felsőoktatási szakembereket és cégvezetőket – a soproni karok esetében Dr. Jámbor Lászlót a TAEG Zrt. vezérigazgatóját.

Örülnek, hogy a minisztérium támogatja a mosonmagyaróvári kar csatlakozását a győri egyetemhez


"Örömmel üdvözöljük, hogy a minisztérium is támogatja a kar csatlakozását a győri Széchenyi Egyetemhez és egyelőre megmaradhat az agár képzésünk." - mondta el érdeklődésünkre dr. Schmidt Rezső, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja. Hozzátette: keresik annak a lehetőségét, hogy miként növelhető az agrár képzések iránti érdeklődés a térségben.

"Örülünk, hogy meghallgatásra találtak az érveink a minisztériumnál." - hangsúlyozta Fazekas Imre, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke, aki szerint a változással sokkal több lehetőségük lesz arra, hogy az intézmény fennállásának kétszázadik évfordulóját méltó körülmények között ünnepeljék meg. Az elnök mint mondta: az elkövetkezendő három évben az lesz a feladatuk, hogy bebizonyítsák, megkérdőjelezhetetlen az agrárképzés Mosonmagyaróváron. Ehhez a tudományos alap megvan, a kar presztízsét kell visszaállítani olyan szinte, mint korábban volt. Fazekas Imre szerint éppen az volt a kar kiválásának egyik oka, hogy nem tudtak olyan lehetőségeket teremteni, amivel vonzó lett volna az intézmény a jelentkezőknek. Most viszont meg lesz a lehetőség minderre.


Földesi Péter: ˝Egy nagy, egységes győri egyetem szolgálná a leginkább a térség érdekeit és gazdaságát˝



Földesi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem rektora a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: a bejelentett átalakítási tervek számára nem okoztak meglepetést. „A Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári kara már az év elején bejelentette csatlakozási szándékát a Széchenyihez, s erre a mi szenátusunk elvi igent mondott. Az Apáczai-kar átvételének szükségességét pedig a győri városházán tartott június végi fórumon Győr valamennyi mértékadó személyisége megfogalmazta" – mondta a rektor.

Földesi Péter kifejtette: a felsőoktatási államtitkárságtól feladatként kapták, hogy az augusztus végén meghozandó döntések előkészítéseként stratégiát, jövőképet készítsenek, felvázolják az új intézményi struktúrát, valamint üzleti és fenntarthatósági tervet tegyenek le az asztalra. Emiatt egy ideje már zajlik az egyeztetés a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetőivel, szakembereivel. Az anyagok leadására egy hónapjuk van. „Nem vágyak és ködös víziók, hanem a számok, a tények, az elemzések alapján fogják eldönteni, hogy a két kar beolvad-e a Széchenyi-egyetembe vagy sem" – hangsúlyozta a rektor, jelezve, hogy ő bizakodó. Megerősítette korábbi véleményét, miszerint egy nagy, egységes győri egyetem szolgálná a leginkább a térség érdekeit és gazdaságát.

Földesi Péter úgy látja, hogy ha az átalakításról a végleges döntés pozitív lesz, a két kar 2016 szeptemberétől már a Széchenyi-egyetem részeként fogadhatná a hallgatókat. Megjegyezte: ez technikailag megoldható, és célszerű is volna, mert az elhúzódó bizonytalanság senkinek sem tenne jót.


Korábban írtuk:

˝Az elmúlt tíz év integrációs hiányosságaiból is fakadó működési problémák oda vezettek, hogy a lehető legjobb megoldás a Nyugat-magyarországi Egyetem megszüntetése˝

- jelentette ki a Kisalföldnek [namelink name="Palkovics László"], felsőoktatásért felelős államtitkár.

Elmondta: az egyetem folyamatos finanszírozási gondokkal küzd, az elmúlt két évben adósság konszolidációra is szükség volt. Emellett belső feszültségek is nehezítették a helyzetét, ugyanis a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ korábban már kinyilvánította szándékát arról, hogy kiválna a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Ezen a helyzeten változtatni kell.

A változtatás mellett szólt az a szándék is, miszerint

a soproni kart, ami Európa egyik legjobb erdészeti és faipari felsőoktatási intézménye, megtartsák önálló egyetemként.

Az államtitkár hozzátette: az elképzelések egyelőre csak javaslatok, döntés még semmiről nem született. Az átszervezésekkel kapcsolatos döntéseket augusztus végén hozzák meg.

Palkovics László elmondta: a minisztérium elképzelése szerint

a mosonmagyaróvári kar a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozna.


A győri egyetem profiljához jól kapcsolódik az élelmiszeripari képzés. Ezzel együtt - ahogy az államtitkár fogalmazott - bizonyos szintű agrár képzés is megmaradna Mosonmagyaróváron.

Palkovics László a Kisalföld kérdésére ezzel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a mosonmagyaróvári karon az agrár képzésekre jelentkezők száma. Ennek okát megvizsgálja a minisztérium és próbálják megkeresni annak a módját, miként lehetne növelni a hallgatói létszámot. "Pozicionálni kell az agárképzést, megtalálni a munkaadói oldalon azokat a vállalkozásokat, akik alkalmazzák az itt végzett hallgatókat. Ezzel lehetne növelni az agrár szakok iránti érdeklődést" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, miszerint a döntésnél figyelembe veszik-e, hogy a mosonmagyaróvári Európa legrégebbi agrár felsőoktatási intézménye, az államtitkár kijelentette: "A hagyományok nagyon fontosak egy intézmény számára. A hagyományokhoz azonban megfelelő létszám is kell a működéshez."

A további tervezett átalakításokról Palkovics László elmondta:

Apáczai Csere János Kar is szintén a Széchenyi István Egyetemhez kerülne.

A szombathelyi Savaria Egyetemi Központnál megvizsgálják, hogy önállóan működhet-e, a zalaegerszegi mechatronikai mérnök képzést pedig a Pannon Egyetemhez kapcsolnák.

Az átszervezésekről augusztus végén döntenek, majd legkésőbb jövő júniusáig lezajlik az átalakítás. Cél, hogy a 2016 szeptemberében induló képzésekre már az új rendszer szerint jelentkezhessenek a hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!