Sopron és környéke

2019.02.14. 08:00

Fejlesztés mellett útépítés Ágfalván

Ágfalva képviselő-testülete elfogadta a 2019. évi költségvetést. A 313,5 millió forint fedezi az éves kiadásokat, s korszerűsítésre is jut belőle. Az útépítő közösség is előrelépett: az önkormányzat adók módjára hajthatja be az önrészt nem fizetőktől az összeget.

Gosztonyi Miklós

A közel 2400 lelket számláló község, Ágfalva vonzó település. Sorra települnek haza – például – Németországból, Svájcból a nyugdíjkorhatárt elért honfitársaink, s az ország más térségeiből is többen választják Ágfalvát új lakóhelyül. Főképpen az Ausztriában munkát vállalók – a gyermeklétszám emiatt is örvendetesen növekszik. Az új, három éve elkezdett "Magyar földek" lakóparkban folyamatosan épülnek a házak, mind a negyvennyolc telek elkelt. 


– A jóváhagyott költségvetés szerint folytatódik az önkormányzati intézményhálózat fejlesztése. Több közbeszerzést indíthatunk el az első fél évben – utalt az idei tervekre Pék Zsuzsanna polgármester. – Az egyik az iskola-óvoda konyhájának a korszerűsítése, amelynek nyomán a bővülő kapacitás a településen élők igényeit is képes lesz kielégíteni. További, közel húszmilliós projekt keretében készül el az új konyha és az iskola új étkezője. Két éve sikerült olyan mesterszakáccsal vállalkozói szerződést kötnünk, aki szívén viseli a gyerekek és a felnőttek egészséges étkeztetését.

 

Csernus Gáborné iskolaigazgató (b) és Pék Zsuzsanna polgármester (j) az ötödik osztályosokkal. A háttérben látható lapos tetőt és a tetőteret is beépítik. Fotó: Gosztonyi

Csernus Gáborné iskolaigazgató (b) és Pék Zsuzsanna polgármester (j) az ötödik osztályosokkal. A háttérben látható lapos tetőt és a tetőteret is beépítik. Fotó: Gosztonyi


– A régebbi, a több mint egy évtizedes lakóparkban élők is fellélegezhetnek, előrelépés történt a szilárd burkolatú út építése ügyében – folytatta a polgármester. – Az építőközösséggel megállapodást kötöttünk: a faluvezetés különszámlájára fogják utalni a hétszázezer forintos önrészeket, így a közbeszerzési eljárást követően elkezdődhet a szilárd burkolatú út létrehozása. Százöt ingatlantulajdonost érint a terv. Ez a megoldás lehetővé teszi azt is, hogy akik nem tudnak vagy akarnak hozzájárulást fizetni, tőlük az önkormányzat adók módjára hajtsa be az önrészeket.


A faluvezetés azt is vállalta, hogy a lakóparkból kivezető két útszakaszt szilárd burkolattal látja el, előreláthatólag húszmillió forintos költséggel. Ezzel együtt folytatjuk a murvás utak aszfaltossá változtatását, ezúttal a Lépesfalvi út belterületi részét terveztetjük meg. A mintegy harmincmilliós beruházás jövőre készülhet el. A falu iskolája is nagy fejlesztések előtt áll: előkészületek zajlanak a bővítésére, új tantermek kialakítására, tornacsarnok építésére. Jelenleg a projekt beárazható kiviteli tervei készülnek, hogy a közbeszerzési eljárást elindíthassák, valószínűleg erre az év első felében kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!