Sopron és környéke

2018.04.19. 12:39

Ezüstérmet érdemeltek a soproni Széchenyi-gimnazisták - fotók

A kismartoni Esterházy-kastélyban rendezték meg az Estöri elnevezésű kreatív történelmi verseny döntőjét szerdán. A legjobbnak járó díjat békéscsabai gimnazisták szerezték meg.

kisalfold.hu

Az Esterházy család és az adott korszak történetéről mérte össze tudását kreatív történelmi verseny keretében a fináléba jutott három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy békéscsabai, gödöllői, nagykanizsai, ráckevei, sárospataki és szigetszentmiklósi diákcsapat. Az idei témát a „Barokk ünnepek a XVIII. században – Vendégségben az Esterházyaknál" jelentette. A gyerekek önálló kutatás segítségével kreatív eszközök felhasználásával ismerkedtek a történelemmel. 

Csoportkép. Fotó: Gosztom Gergő

Csoportkép. Fotó: Gosztom Gergő


Az Estöri háromfordulós versenyére százötven csapat jelentkezett nemcsak magyarországi, hanem burgenlandi, felvidéki és erdélyi magyar tannyelvű középiskolákból. A kismartoni döntőre a csapatoknak újabb feladatokkal, többek között kreatív csapatnévvel, digitális címerrel és színpadképpel, valamint egy marionettbábuval kellett készülniük. A finálét szópárbaj és villámkérdés is színesítette. A háromfős csapatokat a szakmai zsűri a kreatív megoldások mellett a mondanivaló, az érvelési technika, az előadók aktivitása, szakmai felkészültségük, az esztétikum és a formai megoldás színvonala alapján értékelte.

Ezüstérmes soproni Széchenyi-gimnazisták. Fotó: Gosztom Gergő

Ezüstérmes soproni Széchenyi-gimnazisták. Fotó: Gosztom Gergő

Az első helyet a békéscsabai gimnazisták szerezték meg, a második legjobbnak a soproni Széchenyi-gimnazisták, harmadik legeredményesebbnek a nagykanizsai diákok bizonyultak. Mindhárom győztes csapat nagy értékű digitális eszközöket, illetve egyhetes részvételi lehetőséget nyert a Kismartonban július 1–6. között megrendezendő Esterházy Summer Universityre. (A soproni Széchenyi-gimnázium másik csapata és a győri Révai-gimnazisták különdíjban részesültek.) 

Estöri – Junior kiállítás

Idén először írták ki az Estöri – Junior Kreatív Alkotói Versenyt 8–15 éves diákok számára. A kisebbek megadott anekdoták alapján rajzokat készítettek, a nagyobbak képregényt alkothattak vagy makettet építhettek az Esterházy családhoz köthető történelmi épületről. Több mint ötszázan küldtek be pályázatot, a legjobb művekből a döntő napján kiállítást rendeztek a kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!