Sopron és környéke

2019.04.02. 19:54

Ezt látnia kell! - Újszülött Bambik a bécsi állatkertben

Két nagyon ritka vietnámi szikaszarvassal gyarapodott idén tavasszal a Schönbrunni állatkert. Bár a márciusban született szarvasborjúk még ingatag lábakon állnak, egyre többször lehet megpillantani őket az állatkert hatezer négyzetméteres rinocéroszparkjában.

Nagy szemek és pöttyözött barna bunda – a két újszülött vietnámi szikaszarvas épp úgy néz ki, mintha a fiatal Bambi két példánya költözött volna be a Schönbrunni Állatkertbe.


A bécsi állatkertben 2017 óta él szikaszarvasok egy kisebb csoportja, ami márciusban két borjúval is gyarapodott, egy nősténnyel és egy hímmel. A kivételes állatok a rinocéroszpark (Nashornpark) hatezer négyzetméterén osztoznak a nilgau antilopokkal, az indiai antilopokkal és a park névadóival, az orrszarvúakkal.

A nemrég született szarvasborjú még ingatag lábakon áll. Fotó: Daniel Zupanc

A nemrég született szarvasborjú még ingatag lábakon áll. Fotó: Daniel Zupanc

"A vietnámi szikaszarvasok különlegessége, hogy pettyezett bundájuk nemcsak a fiatal állatokra, hanem a kifejlett példányokra is jellemző, ami jó álcát ad nekik az erdőben" - magyarázza az állatkert osztályvezetője, Simone Haderthauer.

 

A szabadon élő vietnámi szikaszarvasok világszerte a kihalás szélén állnak és állatkertekben is csak ritkán fordulnak elő. Főként a vietnámi erdőirtásoknak estek áldozatul, sok helyen pedig vadásztak is rájuk.

A szikaszarvasok pettyezett bundája jó álca a tavaszi erdőben. Fotó: Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

A szikaszarvasok pettyezett bundája jó álca a tavaszi erdőben. Fotó: Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

Vietnámban is már csak védett vadasparkokban találhatóak meg. A nagy számú betelepített populáció miatt a Természetvédelmi Világszövetség ennek ellenére nemfenyegetett fajként tartja őket számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!